Vain sakki puuttuu

On onni kyetä olemaan yksin, omillaan. Lapsuuden yksinäisyys oli pakko, aikuisena se jalostui itsenäisyydeksi.
Yksin ollessa opin lukemaan. Parhaat kaverini olivat Huck Finn ja Vihervaaran Anna.
Elämäntaipaleeksi valikoitui tämä vähemmän kuljettu polku. Sen varressa odotti Pohjantähden Aatu Halme, joka asettui aina heikompien puolelle. Dostojevskin ruhtinas Lev Myškin (lev=leijona, myš=hiiri) vakuutti, että yksinäisyyttä pelkäämätön voi häpeämättä olla ulkoisesti epävarma mutta sisäisesti vahvan itsetuntoinen.
Hiljaisuus neuvoi kaihtamaan hölöttäjiä, jotka mitätöivät naurunalaiseksi kaiken ylevänkin mitä eivät ymmärrä.
Terävällä kielellä voisin ajaa aamuisin partani. Siksi, etten loukkaisi, vaikenen jopa hyvin koulutettujen idioottien seurassa.
Jos olet työtov…no, samassa työpaikassa olevia nohevampi, sillä ei kannata elämöidä. Työelämän haluttuja ovat ”statushakuiset moniosaajat”. Kaikkea osataan vähän, mitään ei kunnolla. Keskinkertainen on puolivalmista taikinaa, alustettavissa ja ostettavissa mihin tarkoitukseen tahansa. Keskiverto on aina parhaimmillaan.
Fantastinen mielikuvapolitiikka epäilyttää. Toivon hokeminen on lurjuksen piilopaikka. Toivolla huijataan massayksilöllisiä nuoria matkimaan rikkaita.
Talouselämässä pahat tekevät nyt sitä, mistä hyvät vasta haaveilevat. Nietzsche sen sanoi: ”Ketkä ovat suurimmaksi vaaraksi tulevaisuudelle? Eivätkö vain hyvät ja oikeudenmukaiset.”
Jos talousjuonittelu on lainmukaista mutta yhteisedun vastaista, on lakia muutettava.
Kirjallisuuden professorini valmisti minulle itsellistä tulevaisuutta ja korosti yksin tekemistä: ”Älä mene nuorena naimisiin, äläkä lehteen töihin.”
Hän kuoli ja surussa hylkäsin neuvot. Lehtivuosia kadun yhä, vaimo jalosti yksinäisyyden hymyvastarinnaksi.
Mutta ”vihkikaavana” olikin Jaan Kaplinskin säkeistys:
”Ole sinä / minun olematon lapsuuteni / pehmeä, hyvä, kevyt / kesäyö / joka peittää / minut suurilla / äärettömillä siivillään.”
Sydän saa ajoittain olla huone, jonka ovessa on kahva vain sisäpuolella. Joka pelkää yksinäisyyttä, ei rakasta vapautta.
Hoivaksi matkalle: Ei pidä olla kuten valtaeliitin mielestä pitää. Yksinäinen erilaisuus on passeli hinta itsenäisyydestä.
Uskon yhä Dostojevskiin: Kauneus pelastaa maailman.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu