Evään merkkejä?

Käkkäräinen mänty heilutti hyvästejä talvirakastetulleen jäälle, joka jo vetää uumilleen kevätsurupuvun, kaikki harmaan sävyt.

Ystäväni, joskin läheiseni, herra V oli askeltanut taas matkakappeliinsa Väinölänniemen kärkeen, Peräniemeen.

Lintuja hän odotti. Jos vielä tämän kerran hanhiparvesta putoaa sulka kynäksi kevääseen.

Mieleen hulvahti, että hän saattoi, salapäin vähän häveten, kirjoittaa kilpeensä tutun lauseen: En voi kuolla aatteiden puolesta mutta ruohonkorren puolesta elää.

Franciscus Assisilainen sanoi sen näin: Jos koko maailmaa ei pysty parantamaan, niin maailmoja voi.

Niin V kietoutui nuhaisen kevättuulen villiintyessä pietarilaiselta pikkuvirkamieheltä kähvellettyä päällysviittaa muistuttavaan poplariinsa ja muisti vastikään luhistumassa olleelle ystävälle lähettämäänsä viestiä: Et tarvitse rohkeutta silloin, kun maailmasi romahtaa vaan silloin kun kokoat itseäsi pala palalta, kyynel kyyneleeltä.

Ketkä ovat vieneet eniten iloa elämästä?

Kohtuuttoman optimismin pasuunoijat.

Ne, joiden mielestä yhteiskuntakritiikki ahneutta vastaan on vain kaunapuhetta. Se on alhainen alibi jättää yhteiskunnallinen analyysi tekemättä.

Koko maailma on juuri nyt mukana ilveilyssä, koska kukaan ei uskalla sanoa huomisen kapitalismista: En tiedä.

V oli yhä sitä mieltä, että vaikka maailman voitot laskettaisiin yhteen, olisi lopputulos tappiollinen. Ihan kuin sodissa, noissa suurissa taloudellisissa poistoissa.

Kai rahan omistaminen merkitsee, että on hyveellinen ja rehti, kaunis ja älykäs ja osaa laulaakin niin hyvin. Köyhyys merkitsee, että on ruma, tyhmä, ikävystyttävä ja hyödytön syylä.

Pahinta hallituksen toimissa on ollut, että onni ja oikeudenmukaisuus on asetettu vastakkain. Mutta rauha on elämän kultaisessa leikkauksessa, jossa onni ja oikeudenmukaisuus kohtaavat.

Tuonnempaa tuuli kantoi jo tervan tuoksua. V ajatteli, ettei kenties sittenkään pidä pysähtyä pohtimaan epäonnistumisiaan. Niitä riittää kyllä. On onnistuneen kevään merkki pystyä huutamaan yli vuosien huomiseen.

Jospa vielä yhden kierroksen sietäisi, läheisillä itseään siedättäisi.

V koki keväänsä näkynäkin: hän rannalla, minua odottamassa. Elämäni kaunein maisema.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu