Hauta-aika

Mustiin pukeutunut mies istui taannoin penkillä ukkini haudan lähistöllä Kuopion vzanhalla hautausmaalla. Rohkenin kysyä:

– Anteeksi, onko joku kuollut?

Mies heilautti laajan kaaren kädellään:

– Kaikki – aivan kaikki.

Olen aina viipyillyt hautausmailla. Kai se alkoi jo silloin isäni kuoli, olin viisivuotias ja halusin hypätä sydänlämpöisen isän perään hautaan.

Matkoillani hiljennyn aina haudoilla. Tässä muutamia:

Tärkein on A.P. Tšehovin hauta Novodevitšin luostarissa Moskovassa. Hautakivi on pieni, valkoinen, vaatimaton, jopa vähättelevä kuten lääkäri-kirjailija itseään kohtaan oli. Siinä lukee vain A.P. Tšehov 1860-1904.

Hän oli kirjailija, joka sanoi: ”Minun kaikkein pyhimpäni on ihmisen terveys ja rakkaus absoluuttisin vapaus, vapaus pakosta ja valheesta missä muodossa ne ikinä esiintyvätkään.

Hiljaisessa mielessäni lausun: Kiitos kirjoituksista Anton Pavlovitš, sydämensyrjimmäinen olet minulle.

Gorkin sanoin: ”Hänen seurassaan jokainen tunsi tiedostamatonta halua olla mutkattomampi, rehellisempi, enemmän kuin oma itsensä.”

Pariisissa Pére Lachaisen hautausmaalla lepää F. Chopin ja sielun sisimmässä helisee cis-mollinocturno n:o 20 ja vie ylänköjen rauhaan.

Varsovassa käyn Pyhän Ristin kirkossa, jonka keskilaivan pilariin on haudattu Chopinin sydän.

Venetsiassa San Michelen saarihautausmaalla kohtaan N-liitossa herjatun runoilija Joseph Brodskyn sekä hänen itkijämuusaksi kutsumansa Anna Ahmatovan hengen. Anna sanoi aina, että Italia on uni, joka toistuu koko ajan.

Jatkan Madonna dell''Orton kirkkoon, jossa on Bellinin ihmeellinen alttaritaulu Madonna ja lapsi. Sitä katsoessa soi sisimmässä A. Vivaldin Kevät.

Roomassa on tärkein kaikkien jumalien temppeli Pantheon. Siellä lepää Rafaello sarkofagissa vaimonsa kanssa.

Sarkofagiin on hakattu sanat: ”Tässä lepää Raphael, jonka eläessä suuri luontoäiti pelkäsi tulevansa hänen voittamakseen ja että hänen kuollessa kuolisi hän itse.”

Temppelin kupolin halkaisijaltaan 11-metrisestä aukosta saattaa vilkaista ikuisuuteen, alati armahtavaan kirkkauteen.

Piskarevin sankarihautausmaalla Pietarissa soi taukoamaton surumusiikki. Sinne on haudattu 490 000 Leningradin piirityksen uhria.

Muistomerkin takaisessa muurissa ovat piirityksestä elävänä selvinneen Olga Bergholtsin säkeet: ”Kaiken muun voi antaa anteeksi / vuodatettua viatonta verta ei koskaan.”

Hautausmaat ovat minulle pala maata (”maasta olet sinä tullut…) ja mysteerin ymmärtämisen etsimistä. Eikä se ole mysteeriin tunkeutumista vaan sen vastaanottamista, elämistä siinä, sen kanssa, sen lävitse, sen turvin.

Hautarauhaa IMMU

 

 

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu