Aamulla parhain – ruhtinaan kiulu

Uusi presidentti astuu työhönsä. Siitä kimposi tarve lukea yöllä uudelleen vallan hurjia viisauksia.
Urho Kekkonen, jonka raudanlujaa otetta ” kansa” kaipaa, teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille.
Niccolo Machiavelli (1469 – 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä, vuonna 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.
Ruhtinas on renessanssiajalle tyypillinen teos – ohjekirja hallitsijoille.
Vaikka italialaisella Machiavellilla oli humanistin koulutus, hän esittää Ruhtinaassa aikalaisiaan kauhistuttaneita ohjeita.
Machiavelli ei silti ylistänyt jyrkkää vallankäyttöä sinänsä vaan ainoastaan välineenä luoda vahva ja itsenäinen valtio, joka takaa kansalaisten vapaudet ja turvallisuuden.
Machiavelli ei uskonut universaaleihin säännönmukaisuuksiin eikä rehelliseen valtapeliin. Rehellistä pelaajaa vaivaa lapsekas usko, että kaikki pelaavat sääntöjen mukaan.
Machiavellin tuotannosta ollaankin kahta mieltä. Häntä pidetään joko kyynisenä vallankäytön oppien opettajana tai radikaalina vallantutkijana, joka antaa vallankäytön ohjeita niille, jotka eivät hommaa vielä hallitse.
Kansanliikkeiden kannattaisi opetella nämä Ruhtinaan konstit. Machiavelli suuntasi oppinsa myös rahvaalle ja siinä oli hänen demokraattisuutensa.
Machiavellin mukaan Ruhtinaan paras turva on vakaa kansa. Ruhtinaalla on oltava ketun vaisto ja hänen on tehtävä itsensä populääriksi kansan silmissä. Silti hänen on säilytettävä välimatka kansaan. Välimatkan avulla säilytetään kansan kunnioitus ja pelko.
Ihmiset voidaan Machiavellin mukaan jakaa kolmeen ryhmään: eräät ymmärtävät kaiken omilla aivoillaan, toiset vasta selittämisen jälkeen ja lopuille ei asia selviä sittenkään.
UKK oivalsi ohjeen, jonka mukaan valtaan päästyä on unohdettava liehitelleet typerykset. He ovat työnsä tehneet. Katso vastustajia ja palkitse kiivaimmat heistä.
Tärkeintä nyky-Suomessa on syrjäyttää pätevät. Luovuus, tehokkuus ja äly eivät riitä silloin kun jollakulla on tarjota nöyryys, keskinkertaisuus ja ei älyllinen vaan sokea uskollisuus.
Mahtaa Stubbilla olla vielä vaikeaa saneluhallituksen kanssa eli:
kun riittävästi leikataan päitä, alkavat ihmiset käyttäytyä päättömästi.
Silloin ei riitä ylimielinen naureskelu, jota hän väläytteli ministeriaitiosta?
Rauhaa parlamentarismivajeiselle ”kansalle” UKK:n ruhtinaallisessa hengessä eli kukin saa merestä vain sen verran kuin hänen kiuluunsa mahtuu.
IMMU
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu