Aivonkatsoja

 

On sanottu että vasenkätiset ovat sopeutumattomampia ja kapinallisempia kuin oikeakätiset.

Näitäkin luonteenpiirteitä olen havainnut itsessäni: ujous (välttelen hohotussakkeja) ja melankolia (ilo ja suru vaihtavat paikkaa käsittämättömän pikaisesti).

Keitäs vasenkätisiä tiedetäänkään? Aristoteles, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso, Charlie Chaplin, USA:n paras presidentti vuosikymmeniin, Obama.

Minä kirjoitan vasemmalla kädellä koska vasen on lähempänä sydäntä. Olisi helppo vain ilkeillä mutta pitkän päälle se ei kannata. Ensin olet kaikkien huulilla, sitten kielellä ja lopulta hampaissa.

Vasemmalla kirjoittamisessa ei edes lapsuudessa ollut mitään outoa. Kummalliseksi tunsin itseni vasta kun hoksasin olevani molempikätinen. On ihan sama kumpaan käteen ottaa työ- tai pelivälineen.

Olin koulu- ja opiskeluvuosina seitsemänä kesänä oikeissa töissä, saneeraamassa rakennuksia kirvesmiesten, eristäjien,maalarien ja muurarien apuna. Hoksattuaan molempikätisyyteni he antoivat hankalat paikat hoidettavakseni. Siitä on yhä etua. Opin myös arvostamaan duunareita. En ikinä ole viihtynyt tekoälyisten keskiverto”intellektuellien” seurassa.

Monenlaista hupia kätisyydestä on ollut. Kun nuorena pääsi neidon kanssa autolla siimespaikkoihin, oli sama oliko kuskin vai matkustajan paikalla.

Jos näyttäisin keskisormea niin oikeasta kädestä.

Keskiluokkaisesta normistosta poikkeaminen aiheuttaa aina epäilyjä. Ei sitä pidä pelätä tai salata. Se on elämän ikibonusta ja aivojen aikidoa parhaimmillaan!

Vasureilla oikea aivopuolisko on hallitseva. Se ohjaa tunne-elämää, mielikuvitusta ja luovuutta. En ole ikinä pitänyt kristinuskon tavasta jakaa ihmiset vuohiin ja lampaisiin. Mutta samastunut olen aina vuohiin. Se on merkinnyt villimpää, epäselvempää ja yksinäisempää elämää. Siis vain sakki puuttuu.

On väitetty että vasenkätisyys johtuu kohdussa saadusta vammasta. Voihan olla että herkkä vasuri alkaa tuntea sielunhätää kun hänet päkistetään pois turvallisesta salvadordalimaisesta kuun maisemasta maailmaan, jossa apinan raivo ja rotan häikäilemättömyys ovat yhä arvostetumpia ominaisuuksia.

Siksi vauvat itkevät syntyessään. Jos maailma olisi palkitseva, vauvat nauraisivat. Ja olisivat molempikätisiä.

Toiset saavat hyvät eväät elämään ja yhä harvemmat eväät hyvään elämään.

Rauhaa, Ukrainaan ja kaikkeen maailmaan,

eli jos haluat rauhaa, valmista rauhaa.

Siksikin kauluksesani on Sadankomitean rauhanmerkki.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu