Aviouralla

Parisuhteen tilasta on kiivailtu taas. Naisten ja miesten töistä. Nalkutuksesta ja pihtaamisesta. Kuinka aviovuoteesta tulee höylä- tai piinapenkki.

Osallistun retrona kiistelyyn – ja rauhanomaisuuden rinnakkaiseloon.

50 prosenttia pareista myöntää, että he torailevat lomilla. Loput viisikymmentä prosenttia arvattavasti valehtelee.

Yhä useammin parisuhde paljastuu sattuman kaupaksi, jossa kahden kauppa muuttuu huutokaupaksi. Rakkaus syttyy valon nopeudella ja sammuu äänen volyymilla.

Pareja on vihitty lentokoneissa. Pilvistähän suhteessa usein pudotaan.

Hääkakkua on leikattu kenttälapiolla. Siitä voi poterojen kaivaminen alkaa. Sotakirveet haudataan mutta osapuolet painavat hautapaikan visusti mieleen.

Olen ollut, kuten lähipiiiri tietää, liki 50 vuotta samassa aviossa enkä tunne olevani pätevä parisuhdekonsultti. Taustoitan silti hanakasti:

Sain vaimon kun hän tilasi vihkiajan vt. naispormestarilta. Aikeittani läpimeno ei ole siis varmaa koska ne eivät ole kirkossa kuulutettuja.

Parisuhteissa on paljon nk. näkymätöntä työtä. Monessa parisuhteessa joku kosminen talonmies tai kodinhoitaja hoitaa ne työt, jotka eivät itselle kuulu.

Meillä on diili. Vedän vaikkapa ruohonleikkurin käyntiin ja rouva leikkaa. Olen kuulemma hommassa huolimaton. Teen pääsääntöisesti ruoat. Siinä taas lienen turhankin pedantti. Ainesten on oltava tuoreita, ei eineksiä siis.

Urheilua seurataan yhdessä. Vaimo johdatti minut taitoluistelufaniksi. Minä riplailin hänet jalkapallon pariin ja ilman rystylyöntiä kiinnostutin tennikseen.

Maailmannäkemyksestä ei synny eripuraa. Etiikkaa ja moraalia ovat opettaneet B. Spinoza ja B. Russell.

Kirjallisuus ja klassinen musiikki viehättävät Silloin ei häiritä toista. Jälkipuheet kyllä käydään.

Saimme yhden ainoan lapsen, tyttären. Se onnistui, hän tuli äitiinsä.

Suvainnette vihjata, että puolisoa valkatessa on syytä jättää silmät kotiin ja ottaa korvat mukaan. Moni ihastuu hymykuoppiin ja nai mielenkuohussa koko henkilön.

Tulevia appivanhempia on tarkkailtava. Onko ärjyä äkkijyrkkyyttä tai iiriksessä psykopaatin musta piste.

Rakastetun mökötyskestävyys on aihetta arvioida. Jos parisuhde kestää useamman päivänä totaalihiljaisuuden, on siinä runsaasti toivoa.

Räväkkä riita puhdistaa ilmaa mutta sopii varoa, ettei puoliso joudu turvakotiin, lapset lastenkotiin ja itse matkustajakotiin.

Luotan M. Waltarin säkeisiin, ettei avio taannu pelkäksi kaveruudeksi ja kauppareissuiksi.

Elämän syksyn tullessa / ainoa todellinen runo: / tuntea läheiseksi, ystävksi / toinen ihminen / sanoitta.

Parinuhderauhaa

IMMU

+1
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu