Demokratian tähteellä

Demokratia on vahvasti nyt esillä.
Meillä toimii perhedemokratia. Vaimo  kolaa pihan. Minä teen ruoat.
Se sopii molemmille. Hän voi hyötyliikkua. Minä saan olla sisätöissä ja toteuttaa luovuuttani edes hellan ääressä.
Parhaita ovat uuniruoat. Evään muhiessa voi asettua sohvaan lukemaan tai spekuloimaan toisen minäni kanssa joutilaiseen ylätyyliin.
Demokratia ei sovi suomalaisille. Olemme alamaiskansa, jolle kasvatusta ovat antaneet monarkistinen Ruotsi, tsaristinen Venäjä ja natsi-Saksa.
Demokratia on poliittisen ja taloudellisen eliitin mielestä vaara, heille. Jo Platon kertoi, että se aiheuttaa kiittämättömyyttä ja kurittomuutta.
Jos eliitin on valittava demokratian ja lompakon välillä, he valitsevat lompakon.
Kun seurasi aluevaalivoittajien puheita niin mieleen palautui La Fontainen tarina sammakosta, joka pullisteli härän edessä ja rehvasteli pullistuvansa yhtä vahvaksi. Pullisteltuaan aikansa se halkesi itserakkauteensa.
Media on menettänyt demokratiavoimansa ja todistaa, että missään muussa ammatissa ei tiedetä niin monesta asiasta niin vähän. Median päätavoite on vahvistaa vähä-älymystön isiltä perittyjä ennakkoluuloja.
Entä poliitikkojen demokratia ja rehellisyys? Nykyisin rehellisyyttä on pysyä uskollisena niille, joiden on sallinut kerran ostaa heidät.
He eivät voi siksi valmistaa tulevaisuutta koska niin harva on edes aikansa tasolla.
Millä nimellä kutsuisi heitä, jotka ovat yhtaikaa eduskunnassa, kunnanvaltuustossa ja aluevaltuustossa? Ennen poliittisiksi broilereiksi, nyt jo politomaaneiksi.
Harva heistä uskaltaa palata rehelliseen työhön…
Silti uskon demokratiaan ja äänestän aina koska se antaa mahdollisuuden edes teoriassa vaikuttaa minua koskeviin asioihin.
Äänestän Faulknerin Villipalmujen Harry Willbournen loppusanoja soveltaen: Siispä murheesta tai tyhjyydestä valitsen murheen.
Rauhaa vallan hurjia tuumatessa:
IMMU
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu