Keittolaukaus

Kummallista, miten ihmisen ajatukset kääntyvät ruokaan, kun ei ole mitään varsinaista ajateltavaa, totesi muuan viisas, jolle oli suotu onni elää ennen dieettifasistisia aikojamme.

Niin lausuin taltuttaessani hikeä Valkeisenlammen vierustalla.

– Joo-o. Voittopuolisesti sinäkin ruoasta puhut, ampui minut alas Ojarumpu, olkaveljeni.

Ohitin mauttomuuden rykimättä – tai en ihan:

-Nyt on tieteellisesti vahvistettu, että kunnon ruokavalio hillitsee ihmisten aggressioita.

– Sinä tarkoitat tuolla jotain?

– Enpä juuri, mutta eräistä vihaishenkilöistä on aistittavissa mikrossa lämmitetty einesmaksalaatikko.

– Pah, ynähti Ojarumpu. Sanopa mikä on parasta evästä mitä olet syönyt?

– Kaikkien teennäisgourmet-moukkien ja savolaisen perinne-evään kuten mykykeiton ylistäjien nujertamiseksi se on umbrialainen tammenterhoilla ruokittu villisika, jossa suola on korvattu merisiilin mädillä. Lisänä viini, josta liika tanniinisuus on haihdutettu pitämällä sitä avonaisessa astiassa tähtikirkkaana yönä.

– Saatanpa valehdella minäkin, Ojarumpu keskeytti tahdittomasti.

– Seurasin kerran Kiinan poikaa, joka nälissään hoksasi Kuopion torin nakkikioskilla mainoksen: Hot dog! Kotiruokaa, hän riemastui, meni, tilasi ja sai. Mutta mainitsi, vilkaistuaan sinapilla ja ketsupilla hölvättyä nakkia lihapiirakan välissä, että juuri tämä osa koirasta jätetään heillä syömättä.

Minä tuosta oivaltamaan, että Ojarummulla oli ongelma:

– Valaisset mikä sinua nyt painaa eväsosastolla?

– Älähdin aamulla puolisolleni, jonka varsin hyvin tunnet, että minne helekettiin meillä tungetaan kaikki ruokaraha, jota avokätisesti annan.

– Taisi valaista?

– Valaisi. Kehotti minua astumaan peilin eteen sivuttain.

– Pahasti sivalsi. On puolisosi silti ihana. Sinäkin nuorena rehvastelit, että makupala on, semmoinen, jonka voisi syödä suuhunsa.

– Taisin rehvastella. Ja?

– Sitä, ettei ehkä kannata korostaa kotiin mentyä kuinka nyt pännii kun et sitä tehnyt.

Sanoin ja menin kiinteistööni valmistamaan kylmäsavulohti-avokadopastaa pinjansiemenillä aateloituna. Parmesaania tietysti päälle. Hyvä ruokavalio kun valtuuttaa antamaan lempeitä sanasattumia olkaveljellekin osviitaksi.

IMMU

+1
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu