Kielenhäirössä

Kysymys kuuluu: puhutko aina tota, et mitään muuta kuin tota ja ainoastaan ja vain tota? Jos vastaat: Tota niinku koko aika, kuulut valtaväestöön koska vajaakielisistä tässä puhe onkin.

Toimittajat ja jopa älykkäätkin henkilöt sortuvat yhtä henkilöä teititellessään, etenkin Ylessä käytäntö on yleinen: Olette sanoneet…

Nuoriso viljelee hävyn kansanomaista nimitystä (jalko)välimerkkinä pilkun asemesta. Aikuisväki taas käyttää kopeita miespomoja luonnehtiessaan usein miehen sp-elimen juurevia kansanomaisia nimikkeitä. Auton ratissa on yleistä eleitten esperanto, keskisormen näyttö.

Kirjallisuudessa roisiutta on aina käytetty keinona kuuluisuuteen singahtamiseksi. Mutta eivät nämä nykyiset teennäiset yllä Hannu Salaman tai Väinö Linnan luonnonmukaiseen voimasanaviljelyyn. Heillä se terävöitti ilmaisua kivuliaissa elämäntilanteissa ja jämäköitti henkilön persoonallisuutta.

Pohjantähden ykkösosassa on 232 kirosanaa. Sielunvihollista manataan paikalle 158 kertaa ja hänen asuinsijansa mainitaan 30 kertaa. Suolen jätös ja paikka, jossa se tekeytyy, saavat 19 mainintaa. Eikä kertaakaan niin turhaan, että hurskaat pääsisivät tuomitsemaan vaikka sitä janoavat.

Vetoan tässä äidinkielenopettajiin ja muihin korkeampiin sivistystasoihin mädättävän ja moukkamaisen kielenkäytön karsimiseksi. Noituminen on joskus paikallaan, mutta tota, niinku, sillai, koko aika –hokeminen ei koskaan.

Jos kohdistettaisiin ensi alkuun huomio erinomaisesti toimeentuleviin, poliitikkoihin, talousmahtajiin ja julkkiksiin kielen raikastamiseksi. Epäkorrektista ilmaisusta rapsahtaisi haittavero. Valtakunnalliset kielentarkkailijat vahtaisivat tilaisuuksissa ja tuotto ohjattaisiin lyhentämättömänä äidinkielen oppituntien lisäämiseen.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu