Linnahuomio

Väinö Linnan syntymästä on kulunu 100 vuotta.

Pohjantähden luin 12-vuotiaana vammoittumatta. Veljeni Pentti antoi minun lukea sen vaikka välillä sanoikin, että pitäisikö ottaa kirja pois kun nauroin ääneen.

Ei ottanut. Kiitos Pentille sinne jonnekin.

Itkinkin, salaa, kun luin Akselin ja Oskun matkasta Lahden tiellä Venäjä

Veikko Huovinen laski taannoin, etttä ensimmäisessä osassa on 232 kirosanaa.

Joten on sielunvihollisen apuun manaamisessa kirjallisuudellakin ollut osansa.

Veikko Huovinen laski sittemmin, että siinä on 232 kirosanaa, rivouksia ja karkeuksia.

Perkele täräytetään 86 kertaa, saatana jämäköittää ilmaisua 72 kertaa, helvetin osuus on 30, jumalauta lohkaisee 21 merkintää, paska 10 ja persekin 9.

Neljä kertaa mainittiin vitjamuna. Kysyin äidiltä, että mikä se vitjamuna on. Äiti selasi kirjaa ja ehdotti, että jospa luet kirjan loppuun tuonnempana. Näin asianmukaisesti tapahtuikin, sovinnossa.

Pohjantähti on sittemmin vaikuttanut maailmannäkemykseeni muutenkin.

Kiinnyin erityisesti Kivivuoren isä-Ottoon ja Oskuun. Kun Koskelan Akseli ja Kivivuoren Elina kihlautuivat, niin Osku osoitti oivaa sisarkiintymystä onnittelullaan: ”Vuoden päästä meidän plikka sitten kävelee perseläpi käsivarrella.”

Kiviojan Vikki oli sanavalmis ja varsinkin hänen poikansa. Kun teoksen vastenmielisimmät henkilöt, kirkkoherra Lauri Salpakari hänen vaimonsa aikovat ostaa Vikiltä hevosen, niin Ellen Salpakari sanoi, että hevonen on pieni. Tähän Lauri-poika: ”Parempi se on naula sokeria kuin leiviskä paskaa.”

Laittamattomasti sanottu. Eikö vaikka?

Pohjantähden henkilöistä eniten elämännäkemykseeni on vaikuttanut räätäli Aatu Halme. Hän oli alussa karikatyyri, jopa huvittava itseoppinut. Sitten hän kasvaa suuriin mittoihin. Hän oli kunnian mies, ei osallistunut kansalaissotaan mutta ammuttiin siitä huolimatta.

Aatu Halmeessa oli kaksi aitoa ja tärkeää piirrettyä, jotka itsekin omin. Ne vahvistuvat kirjassa ja minussa: yhteiskunnan pieniin ja sorrettuihin kohdistuva myötätunto ja voimakas vastenmielisyys väkivaltaa kohtaan.

Ja vielä Halmeen suhtautuminen tuonpuoleiseen:

”Kuten tiedätte, en ole kirkkouskovainen, joskin tunnustan, suuren nasaretilaisen suurimmaksi opettajaksi maan päällä. Minun uskoni kuolemattomuuteen on hieman toisilla perusteilla…”

Rauhaa täällä Pohjantähden alla:

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu