Lukupamppu

Lupaatko puhua tota, kokoaika tota ja ainoastaan ja vain niinku tota? Jos hallitset myös finengelskan niin olet moderni henkilö.

Lukuviikko ja samalla kielenhuolto alkoi tänään. Totuus on, että lukeminen ja luetun ymmärtäminen heikkenee meillä koko ajan. Tipumme Pisa-tutkimuksessa vauhdilla kärjestä muutenkin.

Syyllisiä ovat tuetysti mobiililaitteet, some, Iltalhden ja Ilta-Sanomien lööpit, nuo vähä-älymystön tiedon tähteet, R-kioskin ikkunassa.

Niitä luetaan, niin lapsiensa kehittymisestä piittamattomat vanhemmat kuin kolme riviä lukemaan jaksavat lapset.

Joskus saatat epähuomiossa hairahtua seuraan, jossa lukeminen on kunniassa mutta haluaisit päteä. Lehtiin e ikannata panostaa. Niissä toimittajien koulutustaso on kyllä noussut mutta sivistystaso paradoksalisaalisesti (kts. merkitys sivistyssanakirjasta) laskenut.

Nolostumisen tietämättömyydestä häivyttää kun lausuu tai twiittaa alla olevia tiivistelmiä kirjoista:

Väinö Linna: Tuntematon sotilas:

Suomen kunniakkaaksi armeijaksi tarkoitettu resuinen, kaikelle pyhälle irvistelevä ja ruokaa varasteleva sakki juo kiljua ja häviää, esimiehistään kokkapuheita viljellen, sodan.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla:

Kirkkoherran kopea natsirouva nöyryyttää torppariaan ja ryöstää tämän maat. Torpparin poika ryhtyy pyssysille. Runsas kirosana-aarteisto, ykkösosassa esiintymistiheys 232 voimasanaa. Vitjamuna esiintyy neljästi.

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä:

Kurittomat anarkistiveljekset haistattelevat papistolle ja muulle vallasväelle. He polttavat kaljapäissään jouluaattona saunansa. Taantuvat sittemmin maalaisliittolaisiksi.

F.E. Sillanpää: Nuorena nukkunut:

Porvarispoika poimii maalaisneidon viattomuuden kukkasen eikä ota, luokkansa ajatusmaailman mukaisesti, vastuuta seurauksista.

Kalle Päätalo: Iijoki-sarja:

Pöllimetsässä ahavoitunut Kalle levittää sivutolkulla ohutta kerrosta voita ruisleipäpalaselle.

Hannu Salama: Juhannustanssit:

Raikas antiikin draamoihin pohjaava kokonaisuus turvansoittoa, naimista, kuolemaa ja jumalanpilkkaa keskikesän riemukarkeloissa.

Heikki Turunen: Simpauttaja

Umpikiero renki ryhtyy suurtilallisen palkkamunaksi, koska on niin mukava kusettaa tyhmiä.

Juhani Peltonen: Elmo:

Maailman paras, hauskin ja surullisin urheilija on voittamaton, kaatuu mm. satasella mutta pyyhältää voittoon, kunnes alakuloistuu vaimon kuolemasta. Palkkautuu sirkukseen tykinammukseksi ja sinkoutuu avaruuteen matkalle kohti Lyyran tähdistöä.

Ilmari Kianto: Ryysyrannan Jooseppi:

Kirput, luteet ja täit keskeisissä rooleissa. Konkreettisesti kutkuttava lukukokemus.

Lukupamppurauhaa:

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu