Naisen juoksu

Kuinkas Aristoteles kirkastikaan naisista: ”Runoilija oli oikeassa, on mahdotonta elää heidän kanssaan ja mahdotonta ilman heitä.”

Suvainnette toivottaa naistenpäivää. Minulla on vankka kokemus naisista. Jäin isästä orvoksi viisivuotiaana. Minut jälkikäsittelivät äiti ja isosisko. Rautaisella otteella ja kultaisella sydämellä.

Pääsisäisenä tulee 50 vuotta kun tapasin lemmikkikukkamekkoisen tytön, josta kehkeytyi nykyinen, joskin alkuperäinen, vaimo. Olen askeltanut hänen myötään, kunnioittavasti ja syystä, pari askelta takana.

Minulla on yksi tytär. Pienenä Timjami uteli, että luotiinko ensiksi mies vai nainen. Kehotin, kesken tuumailutyöni, siis makailun, kysymään äidiltään.

Alakerrassa neuvoteltiin ja tyttö pyyhälsi luokseni:

– Mies luotiin ensiksi.  Äiti sanoi, että kaikesta hyvästä tehdään ensin luonnos.

Tuosta kaikesta tuli merkittävä osa elämännäkemystäni. Olen äänestänytkin vuosikymmenet naisia. Niin tapahtuu nytkin.

Vakaasti olen toistanut, että ainoa ja paras tapa naiselle menestyä uralla, työssä, politiikassa on olla yhä enemmän nainen.

Nyt on takapakkia tulossa. Toki ennen paras tapa naiselle menestyä oli syrjähyppy, joka saattoikin olla aimoloikka eteenpäin.

Politiikassa on todistettu oikeaksi, naisviisikon johtaman hallituksen kohtalossa, Virginia Woolfin arvelu miksi niin monet maalittavat Marinia: ”Naiset eivät pidä naisista.”

Varsinkaan itseään pätevimmistä ja viehättävimmistä.

Nyt nosteessa ovat naiset, jotka kasvattavat itselleen kivekset päästäkseen hyviksi jätkiksi.

Minullakin oli työvuosina työtov…, no, samassa työpaikassa pari kolme naista, jotka erotti hiilihangosta vain hangossa ajoittain esiintyvä lämpö.

Nykykirjallisuudessa naiset ovat vahvoja. Olen hypännyt pari kertaa ilmaan: kun Alice Munro sai Nobelin ja meillä Sirkka Turkka ja Ulla-Lena Lundberg Finlandian.

Rauhaa naistenpäivänä, 1200-luvulla eläneen dominikaanipappi Vincent Beauvaislaisen hengessä:

”Nainen on miehen hämminki.”

Ja nyt esiliina eteen ja loihtimaan oliiviöljyllä, parmesaanilla ja pinjansiemenillä aateloitu avokadokylmäsavulohipastaa hänelle, jonka vasemman kainalokuopan tuoksun erottaisin seitsemänkin liivimannekiini keskeltä.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu