Näitä polkuja mallaan…

Uutena vuotena annetaan lupauksia. Paras tapa pitää sanaansa on kuitenkin jättää lupaamatta mitään. Lupauksilla vain valehdellaan huominen valmiiksi.

Ennen kuin EU kielsi niin ennustettiin tinasta – ja pikkutinassa. En ikinä ennusta. Jos ennustaa väärin, kukaan ei sitä unohda. Jos ennustaa oikein, kukaan ei sitä muista.

Pitäydyn siis entiselläni.

Jatkan, koronan aikaankin, entistä elämääni. Olen yhä liian ujo, varautunut, vetäytyvä, kohdevaloa välttelevä vaahdotakseni lopullisen totuuden kaikesta maan ja taivaan välillä.

Pidän siis välimatkaa, henkistä ja fyysistä, koska tänä loppuaikana ei ole varaa tuhlata aikaa merkityksettömiin henkilöihin, jotka eivät kaihda mitään ponnistuksia välttääkseen ajattelun vaivan.

Aina voi vaihtaa pöytää, jättää reagoimatta henkilöön (mikään ei kaivele häntä enempää) tai tehdä nykyajan roisimman teon: poistaa fb-kavereista.

Sielullinen sikainfluenssa on vältettävä tauti.

Iloitsen – salassa toki – näistä:

En kuvittele olevani filosofi. Siksi voin ajatella kirkkaammin.

En aio kirjailijaksi. Siksi en valuta lahkeesta monta kertaa vuodessa monisatavasivuisia virheitä viliseviä teelmiä. Enkä päädy tv-pelleksi nauramaan omille ja kavereiden käsikirjoitetuille puujalkanokkeluuksille.

En ole sijoittaja. Siksi raha-asiani hoituvat kelvollisesti ja paineitta.’

En ole nautiskelija. Siksi nautin jokaisesta arkisesta tovista.

Niukkaa elämää? Palkitsevampaa olisi kai olla somevaikuttaja tai mediapersoona, joka tietää kaikesta vähän, mistään ei kunnolla.

Pelkään vain yhtä asiaa. Mitä sitten jos huudahtaessa ”mitä minä sanoin” perässä on huutomerkin sijasta kysymysmerkki.

Vanhat tavoitteet pysyvät. Pusken tieteen ja taiteen pylvässaleissa suurten mestarien opastamana kohti päätymistä valistusihmiseksi, jolla on barokkisielu.

Vielä kerran tahdon Rooman Pantheoniin vilkaisemaan sen kupolin halkaisijaltaan 11-metrisestä aukosta ikuisuuteen, alati armahtavaan kirkkauteen.

Etteenpäin siis, voekee lajinsa toistaiseksi päättymättömällä väliaikamatkalla kohti maailman sydäntä ulkoisessa ja sisäisessä rauhassa:

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu