Omaan tapaan tuijottamassa

Kielenkäytön kovenemista eduskunnassa on arvosteltu. Näin kirjoitti Paavo Haavikko kirjassaan Aikalaishulluudesta vuonna 1993:

”Suomessa on politiikkaan leviämässä uusi kulttuuri, rauhallisen käytöksen, toisen kuuntelemiseen, ystävällisyyden kulttuuri.

Sanalla sanoen, käytös on kuin huijarilla aina. Huijari ei koskaan suutu.”

Nyt on tutkittu kuinka valtaosaa (78) %) kuinka riitely, somessa melskaaminen ovat tavan kansalaisista vastenmielistä. Etenkin yksilöön kohdistus panettelu.

Lupaan pysytellä kohteliaisuuslinjalla.

Minut näet kasvatti kaksi naista, äiti ja isosisko. He korostivat, hoksattuaan sana-aarteistoni, kielellistä itsehillintää: pidättäydy itkettämästä ilkeilemällä, loukkaa moukkia kohteliaisuuksilla.

Näitä loukkauksia vältän edelleen:

Kun vanhemmilta kysytään, miksi lapsesi on koulukiusaaja (= kouluväkivaltainen), löytyy syy tylsästä koulusta ja epäpätevistä opettajista. Kun juuri kortin saanut nuori kaahaa kuolonkolarin tai vammauttaa jonkun, on syy hidastelijoissa. Kun lapsen puheen välimerkkinä on jalkovälimerkki, on syy huonojen kotien kavereissa.

Jätän vanhemmille sanomatta mitä heidän kakar.., no, lapsiltaan puuttuu. Kotikasvatus.

Korkein esimies käski ainakin kolmesti puhutteluun väittäen, että olin kirjoittanut hänestä kokonaisen ilkeän pakinan. En hennonut oikaista, että hänestä piisaisi ainesta vain puolen rivin sivulauseeseen.

Muuan työtov…no, samaan työpaikkaan osunut kävi aika ajoin kysymässä jotain asiaa. Kun vastaukseni ei sopinut hänelle hän sanoi: Tuo täytyy tarkistaa! En viitsinyt sanoa, että isäsi oli syvästi sivistynyt ja tiedontasoltaan korkea henkilö mutta sinä et edes opiskellut koska kuvittelet, että isäsigeeneissä sinä olet sanut myös hänen viisautensa ja tiedot. Lukematta.

Kun kohdalle osuu itseään vehnästellen vähättelevä pöhöegoinen henkilö, vältän lausumasta, että toki olet vaatimaton – ja syystä.

Äkkivaurastunut moukka haukkui kaupan kassaa laskutaidottamaksi. Pidin vaikenemislinjan, jätin tuomatta julki kantaani, että oma käytösoppaanne onkin laskuoppi, siinä nollalla on merkittävä rooli.

Kerran oli ote kirvota. Menin tilaisuuteen, jossa tanssittiin hyvän asian puolesta. Puolituttu nainen, haki valssiin ja kiitteli: Ihanaa, että tanssit kanssani.

Selkärankani oli tolppaterästä ja jätin lausumatta: Niin, nämähän ovat hyväntekeväisyystanssit.

”Humoristi” jyvitti parhaita kavereitani: Onko ressukampaa näkyä kuin Ojarumpu kalsarisillaan? Vaivoin hillitsin itseni: On, sinä ilman kalsareita.

Ilkeys tuottaa monille perverssiä tyydytystä. Minulle tyydytyksen lajeiksi riittää peruskolmikko: sukupuolinen, gastronominen ja taiteellinen.

Hyvät tavat koostuvat pienistä uhrauksista.

Jokainen tuntee ihmisiä, joista ei voi sanoa, että heillä on huonot käytöstavat. Heillä kun ei ole käytöstapoja lainkaan.

IMMU

+1
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu