Perikosto

Ihmiset katsovat oikeudekseen vastata pahaan pahalla. Ellei se käy päinsä, heistä tuntuu että heiltä on viety vapaus, muotoili ammoin Aristoteles.

No, heleketti, hei, älkää kääntäkö sivua! Asia koskettaa juuri teitä, kostosta on kysymys.

Suvainnette valaista filosofin sekasotkua tosipohjaisen kaunonovellin keinoin.

Istuimme, olkaveljeni Ojarumpu ja minä, hänen omistamansa, mutta ei hallitsemansa, kiinteistössä. Siemailimme… tai, no, jääköön perhelehdessä yksilöimättä. Kuistin lattialla ajelehti perheen puutarhavastaavan tarvekaluja, oksasakset, haravan teräosa, ruohonleikkurin bensakanisteri, erikokoisia haroja ja pikkulapiota.

Mainitsin asiasta. Ojarumpu terhentyi hetkessä;

– Jos viihtyminen on siitä kiinni, niin nikkaroin tuossa tuokiossa laatikon tarvekaluille.

– Sinullako ovat piirustukset valmiina?

– Ei, mutta naapuri on näpsäkkäkätinen mies. Hänellä on laaja kirjasto sisältäen muun muassa nikkarointioppaita. Noutakaamme semmoinen.

Naapuri otti ystävällisesti vastaan ja vakuutteli, että oppaita kalulaatikkoa varten löytyy, mutta hänellä on periaate, että kirjoja ei lainata kotoa ulos. Palauttamatta tahtovat jäädä.

Ojarumpu ilmiselvästi pahoitti mielensä moisesta epäluottamuksesta naapureiden kesken. Selasi kuitenkin yliolkaisesti opasta.

Sitten loittonimme. Emme ryhtyneet kalulaatikkohankkeeseen. Emme myöskään siemailleet. Siitä noheva lukija saattaakin päätellä, että rouva Ojarumpu saapui hallitsemaansa, mutta ei omistamaansa, kiinteistöön.

Siinä lähtöä tehdessäni kolkutti ovelle äskeinen kirjastonaapuri;

-Minulla on jotain häikkää ruohonleikkurissa. Ei lähde käyntiin ja arvelin leikata nurmikon. Lainaatko, Ojarumpu, leikkuriasi.

Vilkaisin Ojarumpua, jonka silmissä välähti tuttu ymmärryksen julmankiero sininen leimahdus. Kureet kasvoilla vaihtoivat järjestystään: Ojarumpu vakavoitui normaalista pilkesilmäisestä olotilastaan:

– Toki autan auliisti naapuria, mutta kun minulla on semmoinen periaate, että en lainaa ruohonleikkuria pihapiirini ulkopuolelle. Joten jos voisit leikata sillä täällä.<p>

Mitä opimme kostosta? Tutun jutun. Mikäli henkilöllä on savolainen naapuri, hän ei vihollisia tarvitse.

Naapurirauhaa:

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu