Saunan hauteet

Olemme saunakansaa. Mutta seuratessa isänmaan opposititopolitiikkaa alkaa pohtia miltä maailman kylmiltä kiukailta leviää se löyly, jonka lyömiä äärikokoomulaiset, persut ja kristilliset ovat..

Samalla saunan suosio uuusissakerrostaloasunnoissa ontipahtanut. Saunaista vanhemmissa asunnoissaon tehty vaikkapa vaatehuoneita,etätyöpisteitä.

Ostin kerran asunnon uudelta Haapanimeltä, jossa sauna olikeskellä huoneistoa. Hikikoppi se vain olit.

Tuo käväisi mielessä kun luin, etttä on keksimällä keksitty saunajooga.

Sauna on aina ollut miehelle joogamaisen kuotoilematon pyhä paikka jossa paitsi nahka myös sielu siivoutuu.

Löylyhuoneessa ei juoda viinaa eikä puhuta politiikkaa. Ainahan on silti heitä, jotka rikkovat sääntöä. Ehkä he valmistautuvat, tiedostamattaan, Suuren Alakerran ikilöylyihin.

Ensimmäinen muistoni oli ajalta, jolloin isä vielä eli. Hän osti minulle syntymäpäivälahjaksi vesipistoolin. Upea se oli, puinen kahva ja metallipiippu.

Illalla hänellä oli kiire saunaan ennen äitiä. Pistooli otettiin mukaan. Hän latasi pyssyn jääkylmällä vedellä ja kun äiti tuli sisään isä ampui suihkun suoraan äidin, no, rintoihin.

Äiti silmäsi tujakasti mutta nelivuotiaskin tajusi kuinka äidin silmiin syttyi kirkas lämmin valo. Se oli sen ajan käytännön saunajoogaa palkitsevimmillaan.

Myöhemmin saunoin enojen kanssa kesäisin H:n kirkonkylässä. He lähtivät lauantaisin kaupunkiin ostamaan, muka, työvaatteita. Minut otettiin maskotiksi. Kotona sitten kylvettiin reissun rasituksia pois. Saunan eteisessä enot kierrättivät pulloa. Minä tuohduin kun minulle ei annettu ja kysyin mitä se on.

Latojuomaa, vastasivat enot ja laskettivat latojen määrän, 11 niitä oli. Se oli miesten välistä saunajoogaa. Tarina-aarteistoni pohjaa pitkälti saunaneteiskossun ryydittämän löylyn huulivoimaan.

Naiset kyllä pelottelivat, että semmoisessa saunassa enojen kieli on voideltu paitsi kossulla myös pirusta erittyneellä talilla.

Olen myöhemmällä iälläkin harrastanut mielihyvän saunajoogaa. Etenkin annan vaimon nousta lauteille edelläni.

Saunahulluja ja väkisin saunottajia olen aina karttanut. Siksi en käy kenenkään kesämökeillä.

Niissä saunoissa ylistellään liian tujakoita löylyjä ja popsitaan kilokaupalla b-luokan ruokamakkaraa. Kauas loittonee silloin virvoittava saunajooga.

Vain kaksi kokemusta yltää oman kotisaunajoogani tasolle: maakuoppasauna Siperiassa ja nuoruuden yhteissanat seppelpääneitojen kera.

Hoivaksi matkalle: vain hullu kylpee niin, että nahka palaa.

Löylyrauhaa:

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu