Siedätkö?

Televisiossa ei ole enää oikeita tietokilpailuja. Ennen sentään Esko Kivikoski urahti bassollaan: Kyllä! Kirsti Pajari (ent. Rautiainen) piti upeass Tulpa tai kuitti-kilpaulua.Lapsuuskaverini Erik Toivanen voitti viisi kertaa Suomen tietoviisas-kisan.

Nyt on Haluatko miljonääriksi höpöhöpö-kisana, Stadin vastaan Landessajuontavat nauraa kihertävät, lähinnä toisilleen. Jahti muutettiin sekasotkuksi.

Ei tilanne omaan tv-seurantaani vaikuta. Vakituisesti katson, keksin jopa valkoisia valheita ettei tarvitse poistua tv:n äärestä, Tanskalaista maajussia kadehtien kädentaitoja ja kierrätystä, Novostia venäjän kielen taidon jotenkin, 1800-luvun klassikkoja lukeakseni, säilyttääkseni ja säätiedotuksia kun elämän- ja luonnonsuojelija Kerttu Kotakorpi osuu ruutuun.

Suvainnette julkistaa omat Siedätkö-kysymykseni. Se soveltuu lukemattomalle vähä-älymystösakille ja tietoa laveasti omaksuneille:

1) Mikä näkyy miehen naamasta J. Vainion rallissa Matkalla pohjoiseen?

2) Kuinka Osku onnitteli sisartaan Elinaa tämän kihlauduttua Koskelan Akselin kanssa?

3) Mitä Paavo Väyrynen aprikoi hävittyään taannoin taas kerran?

4) Mitä Rahikainen kysyi Tuntamattomassa sotilaassa venäläisruumiilta koputellessaan niitä kiväärinperällä tulipalopakkasessa?

5) Millaista alkoholia pyydetään virressä 301?

6) Mitä urheiluseuraa edusti Juhani Peltosen urheilusankari Elmo?

7) Mikä on Suomen suosituin lintutaulu?

8) Keiden syntymäkoti sijaitsi eteläisessä Hämeessä, erään mäen pohjalaisella rinteellä, liki Toukolan kylää?

9) Mikä on Savon maakuntalaulun ainoa oikea nimi?

10) Mihin sanoihin päättyy Tuntematon sotilas?

Vastaukset:

1) kun lakkaa saamasta 2) vuoden päästä meidän plikka sitten kävelee perseläpi käsivarrella 3) voiko vitutukseen kuolla 4) onko siellä ryssän helevtissä kylymä 5) kirkasta, oi Kristus meille 6) Kainalniemen Hikeä 7) tikkataulu 8) Kiven seitsemän veljeksen 9) Savolaisen laulu (yksikössä siis muista maakuntalauluista poiketen, sanat A. Ahlqvist, muistolaatta Lyseon seinässä 10) aika velikultia.

Tietokykyrauhaa:

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu