Tahtifarssi

Naiset kuulevat kohta marsalkan hopeatorven törähdyksen. Heillle suunitellaan kutsuntoja. Se on vain välivaihe pakolliseen asepalvelukseen.

Hesarissa oli (30.11.) sivun juttu asepalvelusta suorittavasta naisesta. Hän kertoi jatkuvasta epäasiallisesta kohtelusta.

Naisia kiusataan ja vähätellään, älyn puutteesta nokittelu viittaa siihen, että on nainen, eikä selviydy ”miesten töistä”.

Kapiai…no, kouluttajille on epäkohdista valittava vain kääkättävä akka.

Tuo sai minut eilen illalla tarttumaan taas Veikko Huovisen kirjaan Rauhanpiippu vuodelta 1956.

Huovinen kuljettaa kahta päähenkilöään, käskyjä kaipaavaa tyhmänsorttista aliupseeria Milita Fortoa ja varsinaista äänitorveaan pasifisti-filosofi Petro Pacpipoa seikkailusta toiseen.

Rauhanpiippu on väkevä moraalinen saarna, pohjarakenteeltaan perinteinen satiirinen romaani, on Arto Seppälä hoksannut.

Myönteinen kritiikki nosti esille esikuvina Cervantesin, Francen, Hasekin, Swiftin, Voltairen.

Huovinen mainitsi mielihyvin toteavansa, että nuorisokin on omaksunut pasifistisia oppeja. ”Vain kapinalliseen nuorisoon voi panna jotakin toivoa.”

Toki hän on todennut, että ajatus rauhasta on sinänsä aito kuin rukous, on sen toteutus on yhtä epärehellistä kuin Kristuksen oppien toteutus:

”Sopii vain toivoa, että kirjoista, puheista ja kulkueista itää aikojen kuluessa itää aikojen kuluessa valistuksen oras.”

Jouko Tyyrin kanssa Rauhanpiipusta puhuessa hän totesi, että paljon on voitettu kun yksikin nainen lakkaa Huovisen ansiosta ihailemasta univormuja ja torvisoittoa.

Koska olen kuitenkin isänmaan mies, jopa RUK:n, lupasin sen leskiäidilleni, käynyt niin annan, jos halu vaihtaa vapaaehtoisesti rintaliivit taisteluliiveihihin ehtyy,  nämä mainosaihiot maanpuolustusnäyttöön:

NUORI ROUVA:

Kavahdatko jo kalsaripyykkiä? Kiusaako kitinä pesukoneeseen kadonneesta mustasta sukasta? Onko nyrkin ja hellan väli piinaavan ahdas?

Jätä siviilielämän ennenaikaisesti tappava elintasotaisto ja rättikuotoilu peilin edessä. Pukeudu lippujuhlapäivänä armeijan pikkuharmaaseen.

Jalosta synnynnäiset vääpelin taitosi!

Ehkä juuri Sinut ikuistetaan Tuntematon naissotilas-romaaniin:

– Mikäs nainen te oikein olette?

– Miekö? Et sie tunne minnuu. Mie on Rokan Anni, perushoitaja Pöljältä. Nykyisin Naton mannekiini.

OPISKELIJANEITO:

Kaipaatko kaukomaille vaikka opintotukesi ei riitä edes Interrailille?

Sotaväki on silloin ratkaisusi.

Koe tarujen ihmeellinen Bagdad, Aasian viidakot ja Balkanin jylhät vuoristot, Afrikan valkoiset läikät, raamatunkertomusten synnyinsijat, esi-isiesi Karjala.

Takuumatkat alati modernisoituvalla Nato-yhteensopivalla kalustolla. Kohta uusilla hävittäjillä!

IMMU

jk. Yhä olen sitä mieltä, että valtaosa tosinaisista suorittaa kansalaisvelvolliuutensa kantamalla yhdeksän kuukautta lasta.

0
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu