Tapanöyhtää

Kun vanhemmilta kysytään, miksi lapsesi on koulukiusaaja (= kouluväkivaltainen), löytyy syy mielenkiinnottomasta koulusta ja epäpätevistä opettajista.

Kun juuri kortin saanut nuori kaahaa kuolonkolarin, on syy hidastelijoissa.

Kun lapsen puheen välimerkkinä on jalkovälimerkki, on syy huonojen kotien kavereissa.

Mikä riähkälapsilta puuttuu? Kotikasvatus.

Minut kasvatti kaksi naista, äiti ja isosisko. He korostivat, hoksattuaan sana-aarteistoni, kielellistä itsehillintää: pidättäydy itkettämästä ilkeilemällä, loukkaa moukkia kohteliaisuuksilla.

Tässä yksi kooste solvauksista, jotka olen jättänyt väliin, kotikasvatuksen ansiosta.

Korkea esimies kutsui ainakin kolmesti luokseen väittämällä, että olin kirjoittanut hänestä kokonaisen ilkeän pakinan. En hennonut oikaista, että hänestä piisaa ainesta vain puolen rivin sivulauseeseen.

Muuan, vaille korkeampaa koulutusta jäänyt, työtov..no, siis samalle työpaikalle sattunut kävi aika ajoin kysymässä ratkaisua ongelmaan. Kun vastasin, eikä vastaus miellyttänyt, hän töksäytti: Tuo täytyy tarkistaa. Jätin vastatöksäyttämästä: Työhuoneeni kynnys onkin sinulle lian korkea.

Kun kohdalle osuu itseään läpinäkyvän tekohurskaasti vähättelevä ja silti pöhöegoisen itserakas henkilö, vältän lausumasta, että toki olet vaatimaton – ja syystä.

Tuoreen nuoren vaimon ottanut ikätoveri pohti vastikään mitä kaikkea siitä seuraa. Telkesin suuni vaikka tiesin: parisuhdekriisejä, terveyshaittoja ja rahanmenoa.

Äkkivaurastunut moukka haukkui kaupan kassaa tämän rahasta vastatessa laskutaidottomaksi ja oppimattomaksi. Pidin vaikenemislinjani enkä muotoillut: Oma käytösoppaanne on siis laskuoppi, siinäkin nollilla on merkittävä rooli.

Kerran oli ote kirvota. Menin tilaisuuteen, jossa tanssittiin hyvän asian puolesta. Puolituttu nainen, jonka erottaa hiilihangosta vain siinä ajoittain esiintyvä lämpö, haki valssiin ja kiitteli: Ihanaa, että tanssit kanssani. Selkärankani oli tolppaterästä ja jätin lausumatta: Niin, nämähän ovat hyväntekeväisyystanssit.

Ilkeys tuottaa monille perverssiä tyydytystä. Vaikka he saavat hengittää sisään hyvää, ulos he suoltavat sapessa kastettuja nuolia.

Minulle tyydytyksen lajeiksi riittää peruskolmikko: sukupuolinen, gastronominen ja taiteellinen.

Yhdestä syntymälahjasta olen ikikiitollinen. Osaan toivottaa moukat helvettiin niin viehättävästi, että he lähtevät riemuiten matkaan.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu