Tavaramieliset

Suomalainen on aina ollut kiiltävän perään. Rojua ovat nurkat ja komerot tulvillaan.

Kilpavarustelu kulminoituu näkyvimmin autoissa ja asunnoissa. Jos on pätäkää, se antaa tavaramielisille tiedon, älyn, kai lauluäänenkin ja etenkin kyynärpäät etuiluun.

Kohtuus ei ole arvossa. Kohtuutta pidetään ikuisena keskinkertaisuutena. Vanha sanonta: tiedetään, kaiken hinta, ei minkään arvoa.

Nyt lapset eivät halua olla vain lapsia, nuoret eivät halua aikuisiksi ja aikuiset haluavat ikinuoriksi, ikääntyvät häpeävät olla vanhoja.

Shoppailu on nykyviihtymistä. Liike-elämä pitää shoppailua lääkkeenä viihtymättömyyteen kiistämällä tajuavansa, että se itse on tauti. Eikä heitä hävetä.

Itse pidän pysyvää elämänarvona.

Kodinkoneista tärkeitä ovat keittiöveitset, hiomakivellä säännöllisesti teroitetut. Espressoa varten ei ole kahvitehdasta, Bialettin mutteripannu on kätevä.

Artekin huonekalut hankittiin 30-40 vuotta sitten. Arkilautasina ovat Kaj Franckin Teemat. Kiltaakin, Teema on sen jatkaja, on jäljellä.

Pyhä- ja arkihaalarini on Marimekon Jokapoikapaita. Housut ovat Turon 52B-kokoa. Eli niin kauan kuin ne mahtuvat päälle, olen onnistunut jämähtämään painoindeksiin lautasmallin myötä.

Murhe tapasi kun jouduin luopumaan peltikolastani Patesta. Se ei enää noussut kevyesti penkalle. Oli kai vanhemmiten muuttunut raskasmetalliksi…

Kotikirjastostani en luovu. Joskus, kun vaimo moittii, että tapettienkin pitäisi näkyä, vien näyttävästi uhitellen lootallisen kirjoja SPR:n Konttiin. Sitten käyn salapäin ostamassa parilla eurolla elämälle välttämättömiksi havaitsemiani takaisin.

Automarketeissa ja kauppakeskuksissa poden ahdistusta. On päästävä ulos, kotiin, heti!

Tuntuu samalta kun parivuotias ollessani serkkutytöt ja sisko keksivät jouluna leikkiä Jeesuksen syntymää. Olin ainoa poika ja minut laskettiin seimeen, leluista tyhjennettyyn merirosvoarkkuun ja kansi paukautettiin päälle. Yhä kuulen joskus öisin klaustrofobisen huutoni.

Oli siitä se hyöty, että yhä olen kiinnostunut nasaretilaisen kulkurifilosofin opetuksista.

Alati vältän joutumasta epähuomiossa puolihöhlästi kaikelle mitä eivät ymmärrä, pyhällekin, hohottaviin äijäporukoihin.

Pidän kiinni aika ajoin iskevästä perussurusta sen hakatessa palokärkenä elämän kurkihirttä.

Ilon tähteet ovat alati lepo, rauha ja rakkaus.

IMMU

JK. Muistattehan kuinka Sokrates (470/469-399 eaa) kirkasti: kuinka paljon maailmassa onkaan tavaraa, jota en tarvitse.

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu