Tekstareita ajan takaa

Myönnetään: olen toisintuumaaja. Lapsena olin ujo ja miltei mykkä. Nuorena kavereita piinasi kun he eivät saaneet selville puhunko tosissani vai venkoilenko. Vasta aikuisena hoksasin, että olen aina yliarvioinut keskinkertaisia, niitä jotka ovat aina parhaimmillaan.
Nyt en näpelöi kännykkää julkisesti. Minulla on aina mukana ohut kirja jos joudun odottelemaan tai istahdan puistonpenkille Valkeisenlammen äyräällä.
Aina on joku virnuillut ivallisesti. Olen valaissut, että tämä on kirja, niitä sivistyskodeissa pidettiin hyllyssä, jossa teillä oli kiviä aurinkorannoilta, posliinikissoja ja vihkiraamattu.
Näitä(kin) tekstiviestejä olen kiitollisena vastaanottanut:
Willy Kyrklund: Mestari Ma.
”Etsin kysymystä johon ihmiselämä on vastaus.”

Blaise Pascal: Geometrisestä mielestä ja muita pohdiskeluja:
”Totuutta voi tutkia kolmessa tarkoituksessa. Ensiksi löytääkseen sen etsiessään. Toiseksi todistaakseen sen löytäneensä. Ja lopulta erotellakseen sen erheestä sitä tutkiessaan.”

Jean Giono: Mies joka istutti puita:
”Puhtaasti intellektuellit mietiskelyt ovat riistäneet kaikkeudelta sen pyhän vaipan.”

Laotse: Tao Te Ching:
”Joka tuntee ihmiset, tietää, / joka tuntee itsensä on valaistunut. Joka voittaa toiset on vahva / joka voittaa itsensä on vahvempi.”

Robert Louis Stevenson: Kävelyretkistä:
”Kävelyretkille pitää lähteä yksin. Siten kävelijästä tulee jossakin mielessä kauneuden keskus, hän provosoi kauneutta samaan tapaan kuin lempeä ja vilpitön luonne provosoi lempeyttä ja vilpittömyyttä.”

Maxine Fermine: Lumi:
”Ihmisiä on kahdenlaisia / niitä jotka elävät, näyttelevät ja kuolevat / ja niitä jotka eivät koskaan tee muuta kuin pysyttelevät tasapainossa elämän harjanteella. / On näyttelijöitä / ja nuoralla tanssijoita.”

Eino Leino: Sata ja yksi runoa:
”Minun mieleni on niin kummallinen / kuin meri kuutamolla. / En tahtois ma touhuun ihmisten / ja en tahtoisi yksin olla.”

Pekka Kuusi: Tämän ihmisen maailma:
”Luotan nuorisoon. Se muuttaa rauhanliikkeen kaiken kattavaksi eloonjäämisliikkeeksi. Nuori, uudistuva ihminen sen tekee.”

Samuli Parinen: Maailma on sana:
”Katselen maailmaa, se tulee minuun, eikä mitään ole pois tulevilta, kun lähden.”

Juhani Peltonen: Kuolemansairauteen rinnastettava syli-ikävä:
”Rastaan nokkima omena / putosi puutarhapolulle, / se vieri kunnes pysähtyi / Sinun juurellesi.”

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu