Vapauden laiho

Joe Bidenin virkavalan kunniaksi Se luin yöllä taas uudelleen Mark Twainin Huckleberry Finnin.

Siitä sikisi minuun jo lapsena voimakas vastenmielisyys väkivaltaa kohtaan, luontainen valinta asettua heikomman puolelle ja vapauden kaiho.

Poikien seikkailukirjana Huckleberrya ensin luettiin. Aikuislukemistona siitä kasvoi elämäntäyteinen eväs. Twainin viitan alta paljastui ripavakallinen filosofiaa, teologiaa ja politiikkaa.

Aikaisin kuolleen äidin ja kyläjuopon pojasta tulikin monelle amerikkkalaiselle vapauden esimerkki.

Josko Twain tahtoi kirjallaan jo tuolloin osoittaa, kuinka ihmiset luopuvat mitättömistä syistä vapaasta tahdostaan ja vellovat massoina ajamaan omaa asiaansa, tappamaan, perimään rahaa ja pitämään hartauksia.

Heidän innostuksensa on aina ulkopuolisten, omaa etuaan ajavien yllyttämää.

Tarinan juonen, lauttamatkan joella, tuntevat kaikki. Siellä isäänsä paennut Huck ja karannut musta orja Jim ovat vapaita toisten tahdosta. Rannoilla ahneus sanelee ihmisten arvot eli tasa-arvo on joltakin pois. Ihmisellä on aina ollut hinta ja kauppa-arvo.

Oleellista on hoksata kuinka Huckin oikeudentunto saa syttynsä Jimistä. Kirjailija Petri Tamminen on hoksannut, että Jimin maailmankuva on puhdas ja luonnollinen; hän omistaa itse itsensä. Niin voimissaan ihminen on harvoin.

Twainin sarkasmi yltää näet pitemmälle. Hän ei seppelöi kapinaa, ei anna sen kestää vain kirjan verran. Jos kapinan onnistuminen onkin pelkkä haave, se jää elämään. Huck veisti sille tielle opasviitan.

Koska talvea ja vapuden kaihoa vielä riittä palaan varmasti vielä näihin lapsuuden ja nuoruuden elämäntaito-oppaisiin:

John Finnemooren Robin Hood oli oikeudenmukaisuuden asialla, nykyajalle niin vieraalle. Hän, päinvastoin kuin nykyisin neuvotaan, otti rikkailta ja antoi köyhille. Mitähän seuraa kun nuoria, joita odottaa työttömyys ja yt:t, neuvotaan matkimaan rikkaita.

Unelma vapaudesta on puhtaimmillaan Jack Londonin Erämaan kutsussa. Vangittu Buck-koira kuulee susien kutsun, pakenee ja liittyy niihin.

Yhä saatan yhä ikääntyneenä herätä yöllä ja kuulla susien kutsun vapauteen. Mutta, niin surullista kuin se onkin, yhä kauempaa ja kauempaa kutsu kuuluu…

Rauhaa polullenne kohti vapaata tahtoa:

IMMU

 

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu