Hoitajien palkat, Mistä rahat?

Kun kysytään mistä rahat hoitajien peruspalkkojen nostamiseen on hieman pohdittava tämän hetkistä tilannetta. Nykyiset hoitajat tekevät paljon ylitöitä ja heitä hälytetään vapailta töihin. Tämä voi hetken aikaa olla rahallisesti hyvä asia yksittäiselle hoitajalle. Satojen ylitöiden ja useiden menetettyjen vapaiden jälkeen väsymys pistää miettimään onko saatu rahallinen korvaus raskaasta työstä kuitenkaan riittävä. Useat varmasti pohtivat, että työ olisi huomattavasti mielekkäämpää hoitajia ollessa riittävästi. Useilla työpaikoilla on huomattu, että ylityöt ja puuttuvien hoitajien paikkaaminen alkavat olla pakko työntekijälle.

Väitän, että kalliimmaksi tulee ylityölisien ja hälytysrahojen maksaminen, kalliimmaksi tulee myös burnoutin kärsinyt sairaslomaileva ja alanvaihtajat, joiden koulutukseen on kuitenkin satsattu. Suomessa on valtavasti hoitajia, mutta useat heistä tekevät jotakin muuta työtä ja nykyiset hoitajat pohtivat vakavasti alan vaihtoa.

Lakkoon liittyen puhutaan paljon sairaanhoitajien palkkojen nostosta ja harmitellaan matalapalkkaisten ammattien unohtamista. On huomioitava, että sairaanhoitajien palkkojen lisäksi taistellaan lähihoitajien, lastenhoitajien, laitoshuoltajien ja hoiva-avustajien palkoista.

Asiaa kommentoidessa hyvä etsiä oikeaa tietoa esimerkiksi nykyisten palkkojen suuruudesta.

Useilla sosiaalisen median alustoilla uskotaan väärään tietoon palkoista ja tietoja myös levitetään eteenpäin. Twitter on yksi alusta, jossa huomaa usein miten vääränlainen käsitys monella on palkkojen oikeasta tasosta. Kun laitat internetin hakukoneeseen ”sairaanhoitajan palkka” antaa se vastaukseksi hyvin epärealistisia lukuja.

Sote sopimuksen mukaan lähihoitajan peruspalkka julkisella työnantajalla on 2063€ ja sairaanhoitajan 2375€.  

Iris Nordman

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu