Kun sinusta tulee vanha
Kun sinusta tulee vanha, kaikki olettavat, että sinä taannut lapsen tasolle ja sinulle puhuessaan he alkavat lässyttää kuin pienelle lapselle.
Nämä ihmiset niputtavat sinut johonkin lokeroon, jossa otsikkona on ”ikäihmiset” ja he olettavat, että kaikki ikäihmiset ovat sitä samaa hylkytavaraa, joka on heitetty johonkin roskalavalle, kaatopaikalle vientiä odottamaan, ja jonka vain odotetaan olevan tyytyväisiä, jos heille vie kuravellin ohessa puolitoista nakkia, niin kuin tässä muutama päivä sitten median levityksessä olleessa jutussa kerrottiin.
Jo vaippaikään ”taantuneiden” oletetaan iloitsevan, jos joku ehtii käydä vaihtamassa heille kuivan vaipan silloin tällöin ja niin edelleen.
Luetaan kyllä, mitä laki määrää heidän ravitsemussuosituksekseen, mutta ei ymmärretä, että nakki ei ole kokonaan proteiinia, vaan keskim. siitä on 14 % proteiinia ja loput jos jotakin mössöä. Tähän eräs ”vanhusasiantuntija” totesi, että vanhusten ruoasta pitää pääosa olla hiilareita, koska vanhuksilla on usein niin huonot hampaat, että he eivät pysty syömään protskua. Mitä hittoa. Tänä tekniikan aikakautena meillä ei saada jauhettua/muokattua proteiinia siihen muotoon, että myös vanhus voisi sitä syödä, eikä meillä ole sitä vertaa laskutaitoisia ihmisiä, että osaisivat laskea raaka-aineista oikean proteiinimäärän. Uskomatonta.
Tein itselleni eilen proteiinipirtelön kuntoilijoille tarkoitetusta proteiinijauheesta ja ruismaidosta ja siitä ajatukseni juontui taas tähän vanhusten proteiinin puutteeseen, jolloin aloin miettiä, että siinä olisi yksi hyvä keino lisätä myös vanhusten proteiinin saantia. Se ei tulisi kalliiksi, eikä myöskään tarvittaisi välttämättä yhtään hammasta. Sellaisille, joilla vielä on purukalusto tallessa, olisivat proteiinivälipalat (eikä sellaiset vauvojen puddingit) ihan paikallaan, sillä vaikka siitä ei puhuta, niin monissa tutkimuksissa on osoitettu, että useat vanhukset kärsivät proteiinin puutteesta. Osin se tietysti (kotona asuvilla varsinkin) johtuu köyhyydestä, sillä proteiinihan on, varsinkin hyvälaatuinen, paljon kalliimpaa kuin hiilarit, mutta valitettavan usein se johtuu myös tiedon puutteesta.
Mutta kuuleeko kukaan tätäkään huutoa pimeydestä ja jos kuulee, niin antaako näiden ns. asiantuntijoiden ylpeys periksi ottaa edes harkintaan tällainen radikaali ehdotus. Se onkin toinen juttu se.
Tulee myös mieleen vanhusten lääkitys. Tästäkin minulla on omakohtaisia kokemuksia useitakin, sillä puljasin taannoin useankin vanhuksen kanssa vapaaehtoistyön merkeissä.
Tässä yksi esimerkki. Menin tapaamaan pian 90 vuotta täyttävää rouvaa, joka oli lähestulkoon sänkypotilas. Hän sai ruoan kotiin ja siivoojakin kävi, mutta hän oli kovin yksinäinen, kun lapset olivat maailmalla ja kävivät harvoin. Pää oli teräväkuin fileerausveitsi ja hänen kanssaan vierähti useita tunteja jutellessa asioista. Mutta se ainainen väsymys kalvoi häntä, sillä hän oli tottunut olemaan läsnä ja oli hyvin ”pirtsakka” luonteeltaan. Entinen peruskoulun maikka.
No, tuli päivä, kun lupasin viedä hänet lääkäriin ja omista kokemuksistani viisastuneena otin mukaan kaikki hänen päivittäin käyttämä lääkkeensä ja ne reseptit, jotka löysin, kun ajattelin, että lääkärin olisi näin helpompi saada kokonaiskuva tilanteesta. Ja hyvä, että otin, sillä hänellä oli ollut siihen päivään asti käytössä 17 eri lääkettä, mikä näytti jo läjänä hirveälle, mutta kaikki hän ne uskollisesti oli napsinut, kun lääkäri oli määrännyt.
Lääkäri tutki niitä purkkeja ja vilkaisi minuun, ja kysyi josko minulla on mitään tekemistä tämän myrkkyläjän kanssa ja kun kerroin, että en ole hänen lääkityksensä kanssa tekemisisä, vaan niistä vastaa kotihoito, hän oli pitkään hiljaa ja heitti ne kaikki lääkkeet roskiin ja alkoi kirjoittaa. Ei puhunut mitään, kunnes hän ojensi minulle viisi reseptiä ja sanoi, tässä on kaikki, mitä hän tarvitsee ja heittäkää ihmeessä pois kaikki, jos kotona vielä on jotain. VIISI RESEPTIÄ.
Näin sitten toimittiin, käytiin apteekissa, haettiin lääkkeet ja minä informoin kotihoitoa asiasta ja elämä jatkui. Elämä jatkui ja toi melkoisen yllätyksen tullessaan. Tämä melkein sänkyynsä sidottu vanhus alkoi liikkua ilman tukea, väri palasi poskille ja ruokakin alkoi maittaa, mikä oli aivan uskomatonta. Käytiin jopa muutama kerta ulkona syömässä. Voi miten ihania keskusteluja me kävimmekään, ihania muistoja, joista monet muistan vieläkin. Elämä oli palannut Elnaan ja vain siksi, että hänen lääkityksensä saatettiin ajan tasalle.
Tämä tarina ei vielä pääty tähän, sillä seuraavalla lääkärikäynnillä sain todistaa toista ”ihmettä”, sillä siellä hän tapasi vanhan nuoruuden rakkautensa ja lempi leiskahti uudelleen. Olin laittamassa monet kahvitukset ja seurasin sydän lämpöä täynnä, miten kaksi vanhaa ihmistä nautti toisistaan.
No, tässä nyt oli kaksi juttua, kasi asiaa vanhusten hyvinvoinnista ja näitä voisin kertoa vaikka päivän syömättä, mutta hyvä, jos jaksoitte lukea edes tämän. Minäkin olen tulossa vanhaksi ja peloissani, totta kai, siitä miten meitä vanhuksia kohdellaan. En pyri olemaan asiantuntija, en näsäviisas, vaan kirjotan, mitä sydän sanoo.
Mukava kirjoitus. Muistaako blogisti, missä elämänvaiheessa ruoka on muuttunut hiilareiksi ja brotskuksi. Minä olen vasta lähenemässä seitsemääkymmentä ja hirvittää se, että en vanhana voisi syödä leipää, juustoa, maitoa, kurkkua ja tomaattia. Minun tekee mieli laittaa puuroon tarpeeksi suolaa. Joskus hilloa ja lasi kylmää maitoa. Syön toisinaan lihapullia ja kalapuikkoja. Kastiketta ja majoneesia. Tästä en halua vanhanakaan luopua.
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa minulle ovat hiilarit ja protskut olleet aina läsnä, kun seuraan syömisiäni pitkällä aikavälillä, mutta en laske niitä kovin tarkaan. Mulle elimistö on hyvä mittari ja se kertoo kyllä hyvin tarkkaan, mitä kulloinkin olen vailla – tarvitsenko hapanta, tarvitsenko tuoretta, tarvitseko makeaa ja joskus tekee vaan mieli ihan tiettyä ruokaa kuten silliä, ruisleipää ja piimää tai puolukoita, tai jopa makkaraa, mutta pääsääntöiseti syön vaan kaikkea monipuolisesti ja jos en muuta ehdi, niin sitten proteiinipirtelöt tulevat kiireisen eläkeläisen avuksi.
Gluteiinia ja kovia rasvoja pyrin välttämään ja sokeriakin katson vähän perään. Maitoa en ole juonut kohta 75 vuoteen, mutta hapanmaitotuotteita kyllä ja juustoja söin paljon, kunnes kolesterolit alkoivat paukkua.
Onneksi olen vielä siinä kunnossa, että voin ja jaksan itse päättää syömisistäni, tosin hyvin pienen budjetin puitteissa, mutta köyhän suurperheen lapsena olen oppinut tekemään pieniä ihmeitä raaka-aineista, joita ei paljon nykyään edes tunneta. Kotikaljat ja ohraset, olivat tämänkin päivän ohjelmassa ja käytän aina sesongin tuotteita, jolloin ne ovat halvimmillaan. Kalan ostan kokonaisena ja hyödynnän siitä kaikki osat ja vaikka kalan hinta onkin noussut, niin hyvin hyödynnettynä sitä kannattaa kyllä vielä syödä.
Joskus olen miettinyt, että voisin pitää esitelmiä ja luentoja siitä, miten pienelläkin budjetilla ja suhteellisen vähänllä vaivalla saisi ravitsevaa ja edullista, sekä ennen kaikkea maukasta ruokaa.
Eli en oikein tiedä vastausta kysymykseesi, kun se päivä ei ole tullut minulla vastaan. Ehkä sitten, kun tulen vanhaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan moni hyötyisi neuvontablogista, jossa olisi pienen budjetin terveellisestä ruuasta kyse. Pieni vinkki vain: kannattaa tallentaa myös omalle levylle sellaiset tekstit, jotka myös julkaisee.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tarja. Mietin asiaa ja mietin sitä myös siltä kanatilta, että mikä olisi oikea paikka/alusta tällaiselle blogille, sillä en usko, että monikaan meistä vanhuksista lukee Uuden Suomen blogeja (vaikka olisi ihan hyväkin). Idättelen ajtusta tässä muutaman päivän. Siitä voisi olla hyötyä toki muillekin kuin vanhuksille, sillä monet lapsiperheet syövät melko yksipuolisesti (makaaroonilaatikkovetoisesti).
Pannaan miettien.
Ilmoita asiaton viesti
Laita tännekin sitten linkki, kun saat alkuun. Tosin makaronilaatikko on ihan hyvää ja terveellistä ja sen kanssa voi laittaa vaikka porkkanaraastetta rusinoilla tai ananaksella. Tsemppiä!
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämän ollut tarkoituskaan halventaa makaroonilaatikkoa ja siitähän saa itsestäänkin erilaisia versioita, ainakin minä varioin, vaan se kun tuntuu olevan aina se kaikkien hätävara.
Inko ehdotuksia, missä tällainen arkinen blogi voisi saavuttaa eniten katsojia ts. hyödyttää suurinta määrää lukijoita.
Ilmoita asiaton viesti