Iltalypsyn aihe: Lihaa syövä maanpuolustushenkinen hetero feministimies (vihr.) – uhka vai mahdollisuus?

Televisiosta ja radiosta on vuosikymmenten mittaan tullut runsaasti sekä hyviä että huonoja viihdeohjelmia. Mukana on ollut jopa poliittista satiiria, jota on ollut yleensä hauska katsella/kuunnella.

Hyvä poliittinen satiiri irvailee vallanpitäjien päätöksille, puheille, epäloogisuuksille, huonolle muistille jne., ja hauskimmillaan se on ollessaan häijyä, armotonta ja pirullisen oivaltavaa. Hyvä poliittinen satiiri iskee nimenomaan vallanpitäjiin, olipa vallassa mikä poliittinen suuntaus tahansa.

Tylsäksi poliittinen satiiri muuttuu viimeistään silloin, kun se ottaa hampaisiinsa jonkun puolueen tai puolueryhmittymän erityisesti, mutta alkaa suhtautua myötäsukaisesti johonkin toiseen puolueeseen tai ryhmittyään. Silloin se muuttuu pelkäksi propagandaksi ja naurattaa vain toisen laidan kulkijoita – jos heitäkään. Tuollainen yksisilmäinen poliittinen satiiri ei ole enää viihdettä vaan politiikkaa.

Takavuosina televisio lähetti poliittista satiiriohjelmaa Iltalypsy. Toisin kuin nykyiset melko yksioikoiset satiiriohjelmat, Iltalypsy ruoski, pilkkasi ja herjasi kaikkia puolueita ja eritoten kulloisiakin hallituspuolueita, jopa presidenttiä.

Sen sijaan, että nykyiset satiiriohjelmat olisivat lähinnä valtaa pitävien hallituspuolueiden kimpussa, ne ovatkin ennen muuta oppositiopuolueiden kimpussa. Moinen hallituksen sylikoirana oleminen miellyttänee toki innokkaimpia hallituspuolueiden kannattajia, mutta hyvän viihteen ja etenkin hyvän poliittisen satiirin ystäviä tuollainen tympäisee.

Jos Iltalypsy olisi vielä voimissaan, se juuri nyt varmaan irvailisi jopa Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr.) anteeksipyynnöille vanhoista sketseistään. Eikä siinä vielä kaikki: irvailisi se varmaan myös koko tälle nykyiselle ”kulttuurille”, jossa milloin mikin taho päättää pahoittaa mielensä milloin mistäkin oikeasta tai luulotellusta loukkaamisesta, ”maalittamisesta”, kiihottamisesta, vihapuheesta tai muusta niin muodikkaista mutta samalla myös niin tulkinnanvaraisesta asiasta.

Niistä ihmisistä, jotka julkisuuteen päästäkseen ovat päättäneet loukkaantua toistenkin puolesta aina siitä, mistä kulloinkin on puhe, Iltalypsyn kaltaiset hyvät poliittisen satiirin ohjelmat olisivat tehneet varmaan erikoisjakson tai parikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu