Legendaarisia radioääniä kaiholla muistellen

Hugo Ahlberg, Carl-Erik Creutz, Pentti Fagerholm, Raimo Häyrinen, Niilo ja Olli Ihamäki, Päivi Istala, Oke Jokinen, Olga Ketonen, Josper Knutas, Kai R. Lehtonen, Paavo Noponen, Jake Nyman, Tarja Närhi, Kaisu Puuska-Joki, Erkki Raatikainen, Eero Saarenheimo, Niilo Tarvajärvi, Ursula Uotinen. Siinä muutamia eilisen ja osin nykyisyydenkin legendaarisia radioääniä, joita on (ollut) aina ilo kuunnella. Nimenomaan ääniä, sillä sisällöistä ei ole tällä kertaa kysymys.

Radiossa kuuluttajan, selostajan, juontajan, esitelmöitsijän tms. puheäänellä on keskeinen merkitys, koska lähes kaikki perustuu henkilön äänenkättöön sekä sen oikeellisuuteen ja persoonallisuuteen. Television puolella kollegoilla on apunaan kuva, joka on aina isommassa osassa kuin selostus, joten siellä puheäänen merkitys ei ole niin suuri ja sallii myös keskinkertaista äänenkäyttöä.

Ääniradion puolella – ainakin Ylellä – esimerkiksi ärrä- ja ässäviat loistivat takavuosina poissaolollaan, mutta nykyisin niitäkin sallitaan jopa vakinaisen väen piirissä. Miksi? Eikö hyvään radioääneen kuulukaan enää puheen virheettömyys? Sitä paitsi jopa tunteja jatkuva sössötyksen tai  muun puhevian kuunteleminen ärsyttää taatusti – ja pakottaa ennen pitkää vaihtamaan kanavaa.

Puhevikojakin yleisempää nykyradiolaisten piirissä on turhien tilkesanojen viljeleminen. Kun ohjelmat on korvattu enimmäkseen lähetysvirralla, jossa juontaja tai muu puhuja äänilevyjen välissä juttelee mitä sylki suuhun tuo, hän joutuu hyvinkin usein tapailemaan sanojaan. Ja kun näin on, taukoilu pyritään välttämään täysin merkityksettömillä sanoilla. Kaikkein yleisin näistä tilkesanoista on nykyään NIINKU, ja tuohon niinkutukseen sortuvat etenkin nuoremman polven radioihmiset – ja usein myös heidän haastateltavansa.

Olisikin suotavaa, että ainakin meidän veronmaksajien ylläpitämässä Ylessä uudet radioäänet komennettaisiin ennen eetteriin päästämistä kuuntelemaan noiden alussa mainittujen henkilöiden puheita. Saattaisivat jotain oppiakin.

+6
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu