Ulkopoliittinen instituutti johtaa harhaan

Suomessa on jo 1960-luvulta alkaen toiminut kansainvälisen politiikan ja etenkin Suomen ulkopolitiikan tutkimiseen keskittyvä laitos Ulkopoliittinen instituutti/Utrikespolitiska institutet. Viime vuosina tuo tutkimuslaitos on kutsunut itseään myös lyhenteellä FIIA, laitoksen englanninkielisen nimen mukaan.

Ulkopoliittisen instituutin englanninkielinen nimi Institute of International Affairs kertoo, mistä sen toiminnassa on kysymys. Sen suomen- ja ruotsinkieliset nimet johtavat sen sijaan harhaan, sillä laitos ei ole poliittinen tai – tieteellisyyteen pyrkivänä tutkimuslaitoksena – ei ainakaan pitäisi olla.

Nimenmuutos Ulkopolitiikan instituutiksi on siis välttämätön, ja siihen lähtiessään Ulkopoliittinen instituutti ja samma på svenska saa mallia Politiikan toimittajat ry:stä. Sehän oli aikaisemmin Poliittiset toimittajat ry, mutta muutti nimensä nykyiselleen, kun kansa alkoi naureskella politiikasta kirjoittavien toimittajien jo nimellään myöntävän olevansa pikemminkin poliittisia toimijoita kuin siitä kertovia ja sitä analysoivia toimittajia.

Politiikan toimittajat ovat siis avanneet polun, jonne myös Ulkopoliittisen instituutin pitää jo uskottavuutensakin perusteella lähteä – ja muuttaa väärään suuntaan viittava nykynimensä Ulkopolitiikan instituutiksi. Politiikan – myös ulkopolitiikan – tutkimista ja sen tekemistä älkööt jatkossakaan sekoitettako keskenään.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu