VIRUS, EI VIIRUS

Eräin poikkeuksin suomen kielessä yleissanat lausutaan kuten ne kirjoitetaan; niiden kirjoitus- ja ääntöasut ovat siis yhteneväiset. Nykyisen hallituksen kärkikaksikko Sanna Marin ja Katri Kulmuni näyttävät tämän pääsäännön kuitenkin unohtaneen, sillä he käyttävät sanasta VIRUS lähes pelkästään muotoa VIIRUS. Näin lausuu toki moni muukin on, mutta näiden naisten päivittäinen esiintyminen julkisuudessa tekee asiasta vaikutuksiltaan merkittävän.

Ministerit ja hallitukset tulevat ja menevät. Myös virukset tulevat ja menevät, mutta suomen kieli on ja pysyy. Joku sanoo, että kieli kehittyy, mutta suomen kielen huolimaton ääntäminen ei ole kehitystä vaan piittaamattomuutta. Kun tuosta huolimattomasta piittaamattomuudesta johtuvat virheet – esimerkiksi nyt tuo VIIRUS – toistuvat päivästä ja viikosta toiseen, ne alkavat levitä yleiseen käyttöön viruksen tavoin. Kielivirheisiin pitää siis puuttua ja vaatia poliitikoiltakin niiden välttämistä samoilla perusteilla kuin oikeakielisyyttä on vaadittu – hyvin tuloksin – myös vaikkapa radiouutisilta ja muulta asiamedialta.

Yleisesti ottaen suomalaiset poliitikot – myös Marin ja Kulmuni – puhuvat hyvää yleiskieltä. Tätä VIIRUS-virhettäkään he eivät tehne tahallaan eikä sen juurtuminen heidän puheeseensa johdu myöskään heidän murretaustoistaan. Ruotsista tuo virhe voi sen sijaan hyvinkin johtua, sillä ruotsissahan sana lausutaan, että VIIRUS.

Toinen nykypoliitikkojen yleisesti tekemä ääntövirhe on käyttää RATKASU-sanaa RATKAISUN sijasta, mutta tuo ongelma on jo oman messunsa arvoinen. Sitä ennen on syytä ratkaista tämä virusongelma – myös ääntämisensä osalta.

 

0
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu