Ravintoaineiden sotkeminen keskenään

Jouluruokaa odotellessa on ehkä hyvä
kerrata, mikä ruoka-aines sopii minkäkin kanssa.

Pitkään on ollut tiedossa, että
esimerkiksi vihreä tee, tumma suklaa, punaviini ja kuorelliset
omenat sisältävät runsaasti flavonoideja ja erityisesti
katekiineja, jotka ovat osajoukko 6000:sta eri flavonoidista.

 

Terveelliset ravintoaineyhdistelmät 

1. Omena+ suklaa + punaviini. Jos nauttii
samaan aikaan omenaa, tummaa suklaata ja punaviiniä on vaikutus
monikertainen siihen verrattuna, että näitä nautittaisi erikseen
pitäen tiettyä aikaväliä. Yhteisvaikutus on siis merkittävästi
suurempi kuin niin summa muun muassa siksi, että yhteisvaikutus
tehokkaasti estää verihiutaleiden tuhoutumista laskimoissa.

 

2. Munakokkelia + meloni. Tämä on
yhdistelmä hyvin käyttökelpoinen, koska meloni sisältää paljon
hitaasti sulavia kuituja ja muna proteiineja. Sokerin imeytyminen on
hidasta, jolloin nälän tunne siirtyy mahdollisimman pitkälle.

 

3. Hampurilainen + rosmariini. Rosmariinin
sisältämä antioksidantti, karnosiinihappo, alentaa jopa 70% syöpää
aiheuttavien heterosyklisten aminien tasoa tummaksi paistetussa
lihassa ja kalassa. Se myös hidastaa jauhelihan hapettumista, jolle
jauhettu liha on varsin altis.

 

4. Kikherne + manteli + persilja.
Persiljan kalsium ja mantelin magnesium auttavat säätelemään
sydämen, lihasten ja hermojen kaliumtasapainoa. Tämä on ehdottoman
välttämätöntä sydämen seinämän keskimmäisen
osan (myokardiumin) liikkeen sekä entsyymijärjestelmän kannalta.

 

5. Kinkku + mustaherukka + kaviaari.
Kinkkurasva edesauttaa kaviaarin karoteenien ja A-vitamiin
(retinolin) imeytymistä ja musteherukka auttaa hyödyntämään
kinkussa olevaa rautaa, mikä on ensiarvoisen tärkeää energian
kuljettamiseksi kaikille soluille.

 

6. Tee + sitruuna. Vihreän teen
katekiinit ovat flavonoideja, jotka auttavat alentamaan
kolesterolitasoa. Sitruuna puolestaan lisää katekiinien
imeytymiskykyä. Verenkiertoon riittää 250 mg näitä flavonoideja
ja kupillinen vihreää teetä sisältää katekiineja 100 – 150
mg.

 

 

Haitalliset ravintoaineyhdistelmät  

Ravintoaineita, joita ei pitäisi
sekoittaa samaan ruokailun yhteydessä, koska niiden yhdistelmät
ovat haitallisia:

1. Pinaatti ja juusto. Pinaatti
sisältää aineita, jotka estävät kalsiumin imeytymistä. Pinaatin
rauta ja juuston kalsium muodostavat yhdisteitä, jotka estävät
muiden ravintomineraalien hyödyntämistä.

 

2. Kerma ja sokeri. Vaarana on, että
nämä helposti rasvaksi kehittyvät aineet aiheuttavat riippuvuutta,
jolloin turhia kaloreita kertyy vaikka niiden vaarllsiuus olisi
tiedostettukin.

 

3. Murot ja muut viljatuotteet yhdessä
limonadien kanssa. Viljatuotteet sisältävät runsaasti magnesiumia,
mutta coca colan ja muiden limonadien sisältämä fosfaatti estää
magnesiumin imeytymisen elimistöön.

 

4. Punajuuri ja soija. Punajuuressa on
runsaasti oksalaatteja, jotka haittaavat soijassa olevan kalsiumin ja
raudan imeytymistä.

 

5. Linssi ja maito.
Hernekasveihin kuuluva kylvövirvilä eli rokkalinssi sisältää
runsaasti rautaa. Maidon kalsium estää raudan imeytymisen, sen
vuoksi pitää välttää maidon juomista linssilautasen syönnin
jälkeen.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu