Maallistunut paavius
Konstanzin kirkolliskokouksessa
(1414-1418) yritettiin demokratisoida katolista kirkkoa siten, että
kirkolliskokouksella olisi ollut paavia korkeampi määräysvalta.
Lopputuloksena oli kuitenkin paavillinen yksinvaltius, jota tästä
lähin kukaan ei pystynyt haastamaan pitkään aikaan. Paavi sai voiton piispoista,
valtionkirkoista, keisarista, kerettiläisistä ja harhaoppisista.
Vain yhdessä ratkaisevassa kohtaa se ei päässyt voitolle: ihmisten
sydämissä. Sen tähden paavinvalta vaipui yhdellä iskulla
voimattomuuteen, vanhuuden jäykkyyteen ja ’hapen’
puutteeseen.
Ulkonaiset voitot ja tappiot eivät
merkitse mitään historian kulussa. Paaviajatus kuoli huolimatta voitoistaan.
Kummituksen tavoin paavius enää vain lepäsi varjona maailman yllä.
Paavi hallitsi rajattomalla vallalla, mutta kukaan ei ottanut häntä
todesta. Hän ei enää ollut Pietarin seuraaja, kansojen paimen,
Kristuksen sijainen, vaan hän oli enää mahtavin kirkkoruhtinas,
ylin piispa, kuningas kruunuineen, rahapusseineen ja
kirkkovaltioineen, rikas, vanha mies aivan kuin muutkin.
Mitäpä auttoi hänen ’pannumyssynsä’?
Hän ei enää ollut pyhä isä. Jos paavit eivät olisi pyrkineet
tulemaan Kristuksen kaltaisiksi, vaan rehellisesti pelkästään
Pietarin kaltaisiksi, tuon yksinkertaisen, väärinymmärtävän,
horjuvan, mutta yksinkertaisuudessaan Jumalan täyttämän,
ymmärtämättömyydessään palavasti ymmärrykseen ponnistelevan,
horjuvuudessaan liikuttavan inhimillisen, hyvän, vanhan kalastajan
kaltaiseksi, niin koko Eurooppa olisi tänä päivänä uskovan
katolinen. Se mikä on yksinkertaista voittaa aina.
Paavit ryhtyivät luvattomaan
yritykseen: hallita sieluja ja samalla olla maallisia valtiaita;
vapautua siitä laista, että toinen herruus voidaan ostaa vain
toisesta luopumalla. Tähän mahdottomuuteen, tähän julkeaan ja
väärään siveelliseen maailmanjärjestyksen taisteluhaasteeseen
paavit haaksirikkoutuivat.
Paavi on pitänyt hovia kullassa ja
purppurassa, hallinnut miljoonia, julistanut miljoonat syyllisiksi,
tahtonut riistää keisarilta hänen oikeutensa ja perustellut
valtansa tähän kaikkeen sillä, että hän maan
päällä edustaa erästä, joka halveksittuna kerjäläisenä eli
ihmisten joukossa, joka ei ketään voinut käskeä, joka ei ketään
tahtonut käskeä, joka ei ketään julistanut syylliseksi ja antoi
keisarille, mikä keisarin on.
(Kaminiitto #516)
Erinomainen ja kaunopuheinen analyysi!
Ilmoita asiaton viesti
Luterilaisessa kirkossa on ensin piispa, sitten kirkolliskokous demokratisoitu, liberalisoitu ja sateenkaaristettu kuin myös konsumeroitu.
Roomalais-katolisessa kirkossa on kenestä tahansa katolisesta miehestä mahdollista tehdä paavi.
Ehdotan, että kun Kari Mäkinen lopettaa, nimitetään Putin arkkipiispaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blogissa on saatu ote olennaiseen.
Muutama lisäkommentti täydentämään asiaa.
Katolinen kirkko itse asiassa meni pieleen jo paljon aikaisemmin. Kristuksen seurakunta lisääntyi Rooman valtakunnassa niin paljon, että kristittyjen määrän saavutettua noin 15% tason, keisari päätti muuttaa koko valtakunnan kristilliseksi. Olihan kristillinen seurakunta yhteisönä osoittanut olevansa ylivertainen kreikkalais-roomalaisen monijumalaisuuteen, sille perustuviin arvoihin ja edelleen yhteiskuntaelämään verrattuna. Kristityt näet rakastivat lähimmäisiään, pitivät toisistaan huolta. Rooman valtakunnan pääkulttuuri oli paljon armottomampi. Olihan ajattelun taustalla kreikkalaisen monijumalaisuuden arvot: heikot sortuu elon tiellä, vahvat sen kun porskuttaa juonitellen eteenpäin.
Em. keisarin liikkeellä kristillisestä seurakunnasta tuli kirkkolaitos. Sen virkoihin alkoi hankkiutua aikaisemmin aivan muissa töissä olleita. Kirkon töistä tuli virkamiestyötä, eikä tekijöiden laatua enää pystytty valvomaan/ haluttu valvoa. Niinpä jopa paaveiksi pääsi seksin ja rahan maailmassa eteneviä murhamiehiä. Italiassa on tällaiset perinteet johtajuuden maailmassa. Saa nähdä miten käy vaaleissa tänä päivänä.
Toinen syy miksi kristillinen seurakunta muuttui kirkkolaitokseksi oli sen joutuminen kreikkalaisen filosofian ansaan. Synkretismi, kaikkien läsnä olevien aineiden sotkeminen keskenään, ei pitänyt yllä Kristuksen opetusta, sen laatua laadukkaiden ihmisten kasvattamiseksi ja tukemiseksi.
Kreikkalainen uusplatonismi(Plotinus) tunkeutui teologian maailmaan selittämään kristinuskoa. Syntyi skolastismi, oppijärjestelmien maailma ja sen koulutus. Ensin katolinen, sitten luterilainen jne. Suomalainenkin historiallis-kriittinen lähestymistapa, esimerkiksi Helsingin yliopistossa (Heikki Räisänen&co), löytää juurensa näistä kreikkalaisen järkeilyn sfääreistä.
Samoihin aikoihin vaikuttanut gnostilaisuus, joka Ramatun mukaan on ihmistekoista harhaa, oli yhtenä mausteena, synteesin osana näissä prosesseissa. Paavali, Pietari, Johannes taistelivat näitä vaikutuksia vastaan kirjoituksissaan.
Kristillinen seurakunta pääsi taas jaloilleen Rooman valtakunnan sorruttua. Rooman valtakunnan verotuksen ja muun riiston/ pakkovallan loputtua, myös kirkkolaitoksen ote heltisi. Eurooppa pääsi hengittämään vapaammin.
Nämä pimeäksi keski-ajaksi leimatut vuodet olivat monille tavallisille ihmisille hyviä aikoja. Omatoimisuus virisi, yritteliäisyys pääsi liikkeelle, koulutus kehittyi. Tuli sauma renesanssille ja myöhemmin tieteen nousulle. Länsimainen menestys on tämän ajan kristillisen seurakunnan perustalle rakennttu. Katolinen kirkkolaitos nousi yhdessä muun yhteiskunnan kanssa.
Kirkkolaitoksen ongelmat eivät kuitenkaan olleet jääneet taakse. Erilaisia uudistusliikeitä nousi toinen toisensa jälkeen puhuttelemaan näitä ongelmia. Toiset jäivät kirkon siäisen elämän kehitysliikkeiksi, toiset erkaantuivat omaan elämäänsä.
Martti Luther pääsi irti kirkosta, koska sai tukijoikseen paikallisia ruhtinaita, jotka olivat omalla tavallaan tympäätyneet kirkkolaitoksen ahneuteeen. Sanan kautta kristillinen laatu lisääntyi tavallisenkin kansan keskuudessa.
Miksi kirkko ei ole demokratisoitunut? Koska demokratia perustuu monijumalaisuuteen, Olympos-vuoren jumalien asioita suhmuroiden ajavan neuvoston malleihin. Demokratia ei ole kristillinen malli.
Kristillinen seurakunta on tai ainakin pitäisi olla Jumalan ja Hänen sanansa edustaja. Kristusta mm. kutsutaan Jumalan sanaksi, koska hän eli täydellisesti Jumalan sanan/ tahdon mukaan. Kristillisen seurakunnan edustajat eivät ole pystyneet vastaavaan suoritukseen. Periaatteena on kuitenkin ollut valita johtajiksi, sekä luonteeltaan/ persoonaltaan että elämänvaellukseltaan mahdollisimman Kristuksen kaltaisia miehiä. Tämä siksi, että näiden käytännön elämän edellytysten toimiessa voidaan luottaa myös päätöksenteon olevan lähempänä Kristuksen mallia.
Enemmän kuin torien huutoäänestyksistä tutussa demokratiassa, jossa huutajien laadusta päättäjinä ei aina ole takeita. Mm. Platon näki nämä ongelmat. Ratkaisuja demokratian ongelmiin hän esitteli teoksessaan Valtio.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi kirkko ei ole demokratisoitunut?”
Yksikään kirkko, yksikään uskonnollinen järjestelmä, yksikään herätysliike ei ole demokratisoitunut, koska ne ovat ylhäältä johdettavia ja johdettuja.
Miksi maailma ei ole demokratisoitunut, Miksi Suomi?
Eihän mikään toimi ilman yhteispeliä. Eihän peli toimi ilman johtoa. Eihän demokratialla voida johtaa mitään. Sitä voidaan vain teeskennellä.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kommentti
Kristinuskon alkuaikaan asti jumalat ja uskonnot olivat enempi ylemmän yhteiskuntaluokan miehiä varten. Kristinusko oli mullistava siinä mielessä, että hyväksyi ihmisiksi myös naiset ja orjat sekä muun marginaaliväestön. Se voi olla yksi syy leviämisen nopeuteen ja laajuuteen.
Roomassa alkukristittyjen seurakunnat virallisesti olivat hautausyhdistyksiä (köyhien hautaamiseksi). Ehkä sen vuoksi alkukristityt usein liitetään katakombeissa piileskeleviin.
Paavien ’Baabelin vankeuden’ aikana (1307 -1378) Avignon muuttui huvittelu- ja bordellikaupungiksi. Sen jälkeen eli skisman aikaan Roomassa vaikutti mm. vastapaavi Johannes XXIII, joka entiseltä ammatiltaan oli tiettävästi merirosvo. Aleksanteri VI (alkujaan Rodrigo Borgia, 1431–1503) oli kuuluisin renessanssiajan maallistuneista paaveista. Hän mm. kartutti kirkon omaisuutta piispoja myrkyttämällä, jolloin näiden omaisuus siirtyi kirkolle.
Ilmoita asiaton viesti