Kulttuuri kunniaan

Noin 300 vuotta e.a.a  eläneen Epikuroksen filosofian tärkein tavoite on opettaa ihmisiä viettämään miellyttävää ja onnellista elämää. Sen saavuttamiseksi ihmisen on voitettava mielenrauha. Hän ei kieltänyt täysin ihmisen oikeutta aistilliseen mielihyvään, mutta ei saanut joutua halujensa orjaksi, sillä tällöin niistä tulisi onnellisuuden ja mielihyvän sekä tuskattomuuden tavoittelemisen este. Kohtuullisuus oli hänen mielestään onnellisuuden todellinen lähde.

Onnellisuuden löytäminen edellyttää, että ympärillä on toisia ihmisiä. Yhteisölliset harrastukset pidentävät selvästi ikää. Mielekäs tekeminen tuo lisää elinvuosia varmemmin kuin kolesterolin alentaminen tai tupakoinnin lopettaminen. Harrastamisen pitää kuitenkin olla vapaaehtoista ja yhteisöllistä sanoo terveyden toisinajattelija, tutkija Markku T. Hyyppä. Geenit eivät määrää terveyttämme, vaan olosuhteet; yksinäisyys ja stressi tappavat. Tässä tullaankin sitten erilaisten kulttuurimuotojen tärkeyteen. (HS 4.5.2013, T. Kauppinen)

Jos pystyy löytämään sellaisen harrastuksen, jossa toteutuvat niin liikunta, yhdessäolo, jännittävyys, mielenkiinto ja muut mielihyvän elementit, niin Hyypän mukaan elinvuosia tulee roppakaupalla lisää. Nyt olisi jollekin taloustieteilijälle Nobelin arvoinen tutkimusaihe siitä, miten paljon tavallisen kansankulttuurin lisäämisen avulla pystytään vähentämään terveysmenoja.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu