Itämeren ruokavalio
Näin grillauskauden alkuvaiheessa on hyvä hiukan painaa jarrua
grillimakkaran ja sisäfileen hamstraukselle. Hardvardin viisaat
väittävät, että punaisen lihan syöjät sairastuvat muita
helpommin aivohalvaukseen sekä altistuvat aikuistyypin diabeteksen
ja valtimonrasvoittumistaudin (ateroskleroosi) kehittymiselle.
Terveellisessä pohjoismaisessa
ruokavaliossa korvataan kovaa eläin- ja maitorasvaa
rypsiöljyllä ja kasviöljypohjaisella levitteellä. Suositaan
rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Syödään runsaasti
kotimaisia kausihedelmiä, joita eri pohjoismaissa ovat omena,
päärynä tai luumu. Lisäksi syödään marjoja, kasviksia,
juureksia, palkokasveja ja kaalia sekä ruista, ohraa tai kauraa
täysjyväviljatuotteina päivittäin. Myös pähkinät voivat olla
osa ruokavaliota.
Ruokavalioon kuuluvat kala ja rasvainen kala 2–3 kertaa viikossa
sekä riista ja siipikarja. Punaista lihaa ja makkaraa käytetään
vain kohtuudella. Koostumukseltaan ruokavalio muistuttaa
välimerellistä ruokavaliota, mutta Suomessa siitä voidaan käyttää
myös Itämeren ruokavalio -nimikettä.
(Lähteet: Apu no. 22, s.53, Suomen lääkärilehti)
Kommentit (0)