Arkikulttuuria
Raittiusliike on nostanut päätään
aina määrävälein, kun viinan kirot ovat ylittäneet yhteiskunnan
sietorajan. Uskonnon ja urheilun lisäksi kansalle on mielialan
kohottamiseen ja jaksamiseen tarjottu harrastusteattereita ja
lavatansseja. Viimeisen 50 vuoden aikana alkoholin keskikulutus on
maassamme yli 5-kertaistunut. Saman aikaan aktiivisten
tanssipaikkojen lukumäärä on tippunut 3000:sta noin 100:an.
Jossakin se näkyy.
Kun radio lopullisesti 70-luvulla
tappoi tanssimusiikin, hävisivät kyliltä ja kaupungeista myös
tanssilavat sekä seurojen- ja työväentalot, jotka olivat
kansankulttuurin keskuksia. Mikko Alatalo pakinoi joku
vuosi sitten seuraavaan tapaan: ’Radiot puputtavat kansalle
musiikkia, jota se ei välttämättä halua. Musiikkieliitin
suosikkeja toki biisit saattavat olla. .. Ei ihme, ettei kansa osaa
kysyä musiikkia, jos sitä ei ole missään esillä.’
Päättäjät ovat huolissaan vain ns.
paremmasta kulttuurista. Tähän johtopäätökseen tulee, kun seuraa
erilaisten ooppera-, teatteri- ja musiikkitalojen rakentamista ja
tukemista julkisin varoin. Tässäkään ei oikein nähdä metsää
puilta. Vain pienen, parempiosaisen ja äänekkäämmän kansanosan
tarpeet huomioidaan ja hiljanen kansa unohdetaan.
Tämä aihe pullahti taas mieleeni, kun
näin, että Lohjan Tanhuhovi on myynnissä. Lavatanssiyrittäjyys ei
kannata. Kuitenkin lavatanssin harrastamisella voi olla hyvin suuri
positiivinen merkitys ihmisen hyvinvointiin. Kyse ei ole pelkästään
tanssimisesta, vaan myös laululla ja musiikilla on merkittäviä
terapeuttisia vaikutuksia fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia
hoidettaessa ja ennalta ehkäistäessä. Tanssiterapia paitsi
parantaa fyysistä kuntoa ja koordinaatiota, se lieventää tuskaa ja
ahdistusta, se auttaa ihmissuhteiden ylläpitämisessä ja se
täydentää muita mielenterveyteen liittyviä hoitomenetelmiä.
Radion jälkeen tuli stream. Trendi jatkuu. Yhä yksityisempää, yhä yksilöllisempää, yhä yksinäisempää.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kieytetty. Ei ihan kivaa kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen miettinyt lestadiolaisten tanssikielteisyyttä yhtenä syynä tanssikulttuurin vaikeuksiin. Ennenhän myös lut kirkko oli tanssikielteinen mikä myös on ollut paha juttu.
Tanssin ja kansantanssin linkki on myös heikentynyt.
Kaikki jumppaa mikä on mekaanista ja joskus ihmistä panssaroivaa.
Qeertanssi olisi myös vitamiiniruisku tanssikulttuurille.
Vanhojen tanssiperinne on mahtava. Hyvä idea olisi järjestää vanhojentanssikursseja myös muille kuin koululaisille kun on tämä hyvä brändi.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin hiljan mieheni kanssa tanssikurssseille menosta. Minusta nuoretkin käyvät tassikursseja tänä päivänä. Lavakulttuuri vain pitäisi elvyttää, eiköhän tanssijoita löytyisi.
Katselimme Viking ekspressillä tanssivia. Oli oikein taitavia menijöitä. Ei voinut kuin ihalla. Ehkä tanssit ovat siirtyneet lautoille?
Tässä Jaakko olet niin oikeassa: ” laululla ja musiikilla on merkittäviä terapeuttisia vaikutuksia fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia hoidettaessa ja ennalta ehkäistäessä.”
Tänään juuri vanhoja levyjä kaivelin ja muistelin menneitä. Kirjoitinkin siitä. Ennen oli toisin.
Tänään olen menossa lastenlasten kanssa rock teatteriin. Tarkoitettu alkaen kolme+ vuotiaille. Toivon kovasti , että meteli ei ole liian kova. Varaudun jo korvatulpilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olin eilen lauantaina Tampereella. Varta vasten ajoin Tesomaan paikalliseen tanssipaikkaan Tessuun. Aiemmilla kerroilla siellä on ollut hiljaisempaa, mutta nyt tuntui, että väkeä oli kuin ylösnousemuksessa; yli 500 neliön tila oli sen verran kansoitettu, että piti avattaman viereinen lähes saman suuruinen parketti. Oli vanhaa ja nuorta, oli taitajia ja tallustelijoita. Kaikilla tuntui olevan kivaa, kun Martti Metsäkedon tanssiorkesteri soitti tuttua, turvallista ja ikivihreää tanssimusiikkia.
Itse olen käynyt vuosikaudet Espoon Mankkaalla tanssikoulussa. Ikä- ja taitojakautuma on siellä sama, mikä oli Tessussa eilen.
PS (edit).Törmäsin videoon otsikolla ”Charlie & Jackie Spotlight Dance July 13, 2013” Taitanee olla carolina shagia. Tuli uusi tavoite.
http://www.youtube.com/watch?v=i2MMLaSOXzE&feature…
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tuli mieleen tanssit Tammisaaressa Ramsholmenilla useampu vuosi sitten. Tanssilattia oli tupaten täynnä, mutta orkesteri olikin Rutosista. Vikingarna, joka soitti ja kolme tuntia ilman taukoa ja tunnelma oli katossa.
Tämähän pistää tanssijalan vipattamaan: http://www.youtube.com/watch?v=RpcDbea4OEY
Kerran on Vikingarna kappaleiden tahdissa tanssitu myös pitkänperjantain iltana ja yönä Lyktan nimisessä kapakassa Tenholassa. Väki tuli sinne lähikirkosta jatkoille ja hauskaa oli. Lyktania ei valitettavasti enää ole.
Toivon, että iloiset tanssit palaavat, myös ulkolavoille.
Ilmoita asiaton viesti
Vikingarna on hyvin suosittu orkesteri meillä varsinkin ruotsinkielisillä alueilla. Tupa on kyllä ääriään myöten täynnä siellä, missä he esiintyvät. Tämä Skomakar-Anton on heidän tyypillistä letkeää musiikkiaan, jota voi mukavasti tallustella esimerkiksi foxin askelin, vaikka nykyisin sitä näkee enimmäkseen tanssitavan buggina (miksei myös fuskuna eli lavajivenä). Kaikki käy, ei se ole niin noko nuukaa mitä tanssii ja mitä soitetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Just så.
Ilmoita asiaton viesti
#2:
Kirkollisissa piireissä usein viitataan Raamatun Johannes Kastajan tapaukseen, kun vastustetaan tanssia. Kyse oli kuitenkin tanssiesityksestä eikä paritanssista, joten sen mukaan vain tanssiteatterit ja show’t pitäisi kieltää. Luulen, että tanssi on julistettu synniksi, koska läskistyneet kirkolliset piirit eivät jaksa liikuttaa ruhoaan muutenkaan saati sitten musiikin tahtiin. Synti on usein sitä, mihin itse ei pysty. Näkyy myös asenteessa seksiin.
Rabbi Jacob Nieto toivotti 100 vuotta sitten tangon ja vastaavat tanssit kovasti tervetulleiksi yhteiskuntaan toteamalla mm. ”Kalifornian seurakuntien vanhat esi-isämme olivat viisaita miehiä. Ennen vanhaan sunnuntai iltapäivisin he antoivat ihmisten tanssia ja katsoivat päältä näiden karkeloita. Jo keskiajalla juutalaisrabbit järjestivät sunnuntai iltapäivisin nuorille tansseja vanhempien ollessa läsnä ja kaikki iloitsivat näistä tilaisuuksista. Näissä asioissa tarvitsemme enemmän talonpoikaisjärkeä. Kun sivistyneet ihmiset tanssivat tangoa, on se miellyttävää katseltavaa, kömpelyys tekee siitä rahvaanomaisen. Vähän samoin kuin uskonnollisesta toimituksesta saadaan aikaan farssi, jos se tehdään väärin.” (Lainaus New York Times 26.1.1914)
Ilmoita asiaton viesti
; )
Tuohon voisi vielä lisätä että olen kuullut että alkoholisoinuneita intiaaneja jossain päin Kanadaa hoidetaan tanssilla, ei paritanssilla vaan perinteisllä intiaanitansseilla ja hoito tepsii. Addiktiot syntyvät puutteiden korvikkeeksi ja kivun liennytykseksi. Myös tanssi antaa endorfiineja mutta sillä ei ole sivivaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
>#10/SL: ”..perinteisillä intiaanitansseilla..”
Tanssiterapiasta olen lukenut juttuja paljonkin, mutta tuo intiaanitanssi oli minulle uutta.
Tanssi muun muassa estää masennusta vapauttamalla endorfiinejä ja onnellisuuteen liittyviä hormoneja. Endorfiinit toimivat kehon omina särkylääkkeinä ja saavat aikaan euforisen olon kannustaen pitämään yllä rasitusta sekä samalla vahvistavat kehomme puolustuskykyä.
Onnellisuuden löytäminen edellyttää, että ympärillä on toisia ihmisiä. Liikkuminen musiikin rytmiin ja liikkeiden sovittaminen musiikkiin on eräiden väitteiden mukaan olemassa olevista toiminnoista niitä monimutkaisimpia ja siinä on pantava peliin suuri osa koko inhimillisestä aivokapasiteetista.
Ilmoita asiaton viesti
Juu sen kyllä huomaa että skarpata täytyy, esim kansantansseissa kun saa verbaalisia kuvauksia tanssin vaiheista ja sitten pitäisi ne painaa mieleen niin hiki tulee jo ennen tanssia. Ja valtavasti ihan arketyyppisiä kokemuksia esim pyöriminen parin kanssa, yksinkertainen juttu mutta samalla ihmeellinen tunne ja lähes maaginen kokemus.
Ilmoita asiaton viesti