Syntisäkit

Euroviisut eivät meikäläistä musiikillaan saa pois tolaltaan, mutta täytyy sanoa, että  Puolan rintava esitys jätti mielikuvitukselle sijaa moneen suuntaan; tai sitten ei. Siinä tarjoiltiin kulttuuria rintamaidonvastikkeen muodossa riemurinnoin. Jos joku ei sitä taiteeksi ymmärtänyt, niin asianomaisella täytyy olla likainen mielikuvitus, taidan puhua itsestänikin.

Kun tanssilavoilla kuikuilen puolittain salakarein tuota keskilattialle haun aikana rynnivää naisrivistöä ja heidän tanssivarusteitaan, niin ajatukset tahtovat lipua muuhun kuin askelkuvioon seuraavan cha chaan aikana. Kevätkauden avajaisiin nähden kohtapuoliin sää sallii kaikenpuolisten avujen tuomisen esiin paremmin keväisen ja kevyen muodin avulla, mikä varmaan pistää aatosteni ristiaallokon laineet vellomaan korkeina.

Ajatukset ja sanat karkaavat helposti kontrollista, teot sentään jo tällä iällä pysyvät yleensä hallinnassa. Nyt kun Atropos jo klinksuttelee saksiaan silpaistakseen elämänlankani, alkavat vailla Jumalan kirkkautta olevat ajatukseni huolestuttaa. 'Ajatuksissa, sanoissa tai teoissa' laitetaan tiettävästi samaan kategoriaan.

Näitä asioita pohdiskelen yön hiljaisina hetkinä, kun odottelen nukkumatin saapumista. Lohtua eivät ainakaan tuo kirjan sanat: ”Jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on jo sydämessään tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan” (Matt 5:28). Painotuotteista tai videoklipeistä ei suoraan sanota mitään.

Kolikon toinen puoli on se, että innovaatioiden aikaansaajat eivät taida olla yhtään paremmassa asemassa, sillä sanan mukaan: ”Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen” (Matt 18:6). Tietävätkö he, jotka menevät muoti- ym. kuvauksiin, mitä ovat mahdollisesti tekemässä?

Tilanteesta en osaa vetää muuta johtopäätöstä kuin, että pahimmassa tapauksessa 'siellä jossain' me syntisäkit sitten aidan väärällä puolella toisiamme lohdutamme. Ei tässä kai auta roomalaisten sananlaskukaan: pitää noudattaa kohtuutta ja lakata teeskentelemästä hyveellistä, jos sitä kerran ei ole.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu