Rakkaus ja hysteria
Platon käsittelee kirjoituksessaan 'Pidot' rakkautta, jolla ymmärrettiin tuolloin lähes yksinomaan miesten keskeistä suhdetta. Aleksanteri Suuri levitti helleenisen kulttuurin Välimeren itäisiin ja eteläisiin maihin, joten varmaan myös rakkausasiat ymmärrettiin Jeesuksen aikaan Juudeassa pääosin 'helleenisesti'. Ei siis ollut outoa, että Jeesus keräsi ympärilleen 12 rakasta nuorta miestä, joista rakkain oli Johannes.
Toimeentulonsa he UT:n mukaan saivat pääosin naisilta, jotka olivat heille kiitollisuuden velassa: "Hänellä oli seurassaan kaksitoista opetuslastaan sekä muutamia naisia, jotka hän oli parantanut taudeista ja vapauttanut pahojen henkien vallasta. Näitä olivat Magdalan Maria, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä, Johanna, jonka aviomies Kausas oli Herodeksen korkeita virkamiehiä, sekä Susanna. Lisäksi oli monia muita naisia, ja kaikki nämä avustivat heitä omilla varoillaan."
Kausas oli Herodeksen varainhoitaja ja siten varmaan hänen läheinen ystävänsä ja luottomiehensä. Hänen tiedetään olleen kiinnostunut Jeesuksen toimista ja halunneen tavata hänet. Tämä kannattaa panna merkille, kun puhutaan hänen myöhemmästä tuomiostaan.
Mitä tämä pahan hengen poisajaminen on, sitä ei tarkkaan selitetä, mutta ilmeisesti se liittyy jonkinlaisiin hysteeristen kohtausten hoitamiseen. Jos ei jarruta sanottavasti mielikuvitustaan, niin alemmasta kansankerroksesta tulleiden, alle 30-vuotiaitten miesten keinot viittaavat helposti luonnolliseen liikuntamuotoon, jota aikuisjumpaksikin nykymaailmassa kutsutaan.
Lääketieteen ja kirurgian tohtori Erik E. Anttinen Otavan isossa tietosanakirjassa, Encyclopedia Fennica, 1962 kirjoittaa: "hysteerisen (kreik. hysterikos = kohtua koskeva, < hystera = kohtu) tilan ajateltiin syntyvän tai saavan alkunsa kohdusta. Se on sellaisten neuroottisten tilojen ryhmänimitys, jotka perustuvat poikkeavaan, sairasmieliseen mielenlaatuun, .. Hysteriaa esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Hysterian oireet ovat sielullisia ja ruumiillisia. ..
Sielulliset oireet ilmenevät usein teatraalisina eleinä, huomion tavoitteluna, merkillisinä unohtamisina, demonstratiivisina tunteenpurkauksina ja toisinaan myös sekavuus- ja hämärätiloina. ..
Hysteeriset henkilöt ovat alttiita suggestiolle ja herkkiä vaikutuksille. He joutuvat sen tähden helposti mukaan kaikenlaisiin liikkeisiin, erityisesti uskonnollisiin, hurmiotuvat, ryhtyvät puhumaan kielillä jne. Toisaalta he voivat olla myös suggeroivia ja siten saavat muita herkkiä ihmisiä mukaansa."
Tuo hysteriaksi kutsuttu voi naisilla liittyä myös kuukautiskiertoon. Sen tietyissä vaiheissa voi esiintyä sekä psyykkistä että fyysistä pahoinvointia. Sen kummemmasta ei tarvitse olla kyse.
Naisilla kohdun (kreik. hysteron) yhteyttä mielentilaan osoittaa sen häiriöitä tarkoittava nimitys hysteria. Kaikkia verenvuotoja, mm. runsaita kuukautisia, pidettiin osoituksena haitallisesta liikaverisyydestä.
Hippokrateen (460–377 eKr.) ”Aforismeissa” viitataan myös kuukautisten ja kohdun sairauden yhteyteen.
Aikanaan hysteriassa käytettäviä lääkkeitä olivat mm. virmajuuri, palsternakka, ruoholaukka, pietaryrtti, purjo, saunio ja useat minttulajit
Ilmoita asiaton viesti