Puhallinsoittajat

Jos meno jatkuu samansuuntaisena, niin maassa ei ole muutaman vuoden kuluttua yhtään puhallinsoittajaa, oli aavistuksen liioiteltu johtopäätös siitä, kun muutama päivä sitten juttelin henkilön kanssa, joka tietää kevyestä musiikista, varsinkin tanssimusiikista paljon enemmän kuin keskivertokansalainen. Hän toimii muun muassa sen työryhmän puheenjohtajana, joka järjestää ja tuomaroi Lions-liiton Nuorisobändikilpailua SKEBA – nuorten bändiskabaa. Skeba on kitaran slangisana.

Ensimmäiset kilpailut voitti viisi vuotta sitten turkulainen nuorisobändi Windfall, jossa tytöt hoitavat rumpalin ja basistin tehtävät ja jonka ikäjakautuma oli 13 – 14 vuotta. Vuoden 2012 voittajana oli Softengine, joka sai 14. sijan tämän vuoden Euroviisuissa.

Sen viiden vuoden aikana, mitä Skebaa on järjestetty em. asiantuntija ei muistanut, että orkestereissa olisi ollut yhtään puhallinta mukana. Peruskokoonpano oli lähes poikkeuksetta: kitara, basso, kosketinsoitin ('kiippari') ja rummut.

Ääneen hän siinä sivussa ajatteli, että jos hän itse olisi nuori ja haluaisi isona ammattimuusikoksi, niin työnsaannin kannalta hän valitsisi joko pasuunan tai trumpetin soittimekseen. Suomen pitäisi kouluasioissa kerrankin matkia USA:a. Siellä lähes joka koulussa on oppilaista kokoonpantu orkesteri, jossa puhaltimilla on pääpaino. Tulokset näkyvät esimerkiksi Pyhän Patrikin päivänä New Yorkissa, missä kulkueissa kilometrikaupalla esiintyy ryhmiä, joiden jokaisen etunenässä kulkee puhallinorkesteri.

Länsi-Uudellamaalla eräs koulu sai kolmen puhaltimen lahjoituksen. Ne annettiin kolmen oppilaan käyttöön, kahdesta heistä tuli ammattimuusikko. Jos koulubänditoiminta saisi laajempaa jalansijaa, niin voisi ajatella, että alkuvaiheessa vanhat soittajat, niin kauan kun heitä on, voisivat toimia opettajina ja kannustajina paikkakunnillaan.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu