Umberto Marcato ja Firapeli

Katiskanmäen Firapeli on viehättävä lomanviettopaikka Särkisalontien alussa Salon puolella. Jos sinne ajaessa pitää auton ikkunaa raollaan, niin selvästi kuulee Suomen historian siipien havinan. Paikan isäntä on sen verran tanssihullu, että pykäsi sinne muutama vuosi sitten lähes 300 neliön upean tanssilavan EU:n kulttuurituen kannustamana. Hän järjestää siellä kesäaikaan kerran viikossa lavatansseja, joissa on maan parhaat tanssiorkesterit ja esiintyjät. Kaukana suurista asutuskeskuksista kävijämäärä useinkin tietää käyntiä omalla pankkitilillä, mutta harrastuksistahan pitää maksaa.

Tällä kertaa (5.7.14 ) lavatanssin historiaa havisutti Umberto Marcato, jota säesti Miso Misic yhdessä Ari Nylundin orkesterin kansaa. Umberto tuli 21-vuotiaana 1957 ensimmäiselle Skandinavian turneelleen ja Suomessa suuriksi hiteiksi nousivat muun muassa Poika varjoiselta kujalta ja Lazzarella. Yhteistyö Toivo Kärjen kanssa toi mukanaan paljon muuta.

Umberton laulamia ikivihreitä iloisia kappaleita olisi jaksanut jivetä ja fuskata vaikka koko illan toisin kuin edellisillan Pavin fokseja ja lattareita, joissa kaikissa oli liiaksi lappalaista humppasoundia väsyttämässä taustalla. Firapelissa Maruzella, Tintarella di luna ja monet monet muut italialaiset tanssikappaleet tulkittiin tavalla, joka kantoi tanssijaa ja jota ei varmaan missään muualla enää kuule.

ANOn eli Ari Nylundin orkesterin solistina kitaransa kanssa oli komeaääninen Kalle Jussila, rumpalina Kari Kuivalainen, bassoa pumputti Harri Tani ja kitaraa näppäili Mikko Kannussaari sekä Ari itse oli koskettimissa. Seinäjoen tulevilla tangomarkkinoilla Kalle Jussila kuului olevan kovasti mukana.

Eräs painava syy Firapeliin menolle oli kotiristin syntymäpäivä. Jokin aika sitten kyläkauppias Keskinen tilasi Paul Ankan äitinsä synttäreille laulamaan, siksi tämä Umberto Marcaton 'konsertti' kumpusi sydämeni pohjukasta, jotten olisi huonompi näissä huomionosoituksissa. Se tarkoitti sitä, että poikkeuksellisesti maksoin itse pääsyliput, mikä vieläkin hiukan sattuu. Kohtuuhintaan mukaan sai nimikirjoituksella varustetun cd:n Umberton ikivihreitä ja vaimo vielä kaupan päälle halauksen.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu