Mieli virkkuna

Juhannuksesta lähtien lehtien otsikoissa on ollut kovasti tutkimustuloksia liikunnan, erityisesti juoksemisen vaikutuksista masennukseen sekä musiikin kuuntelun positiivisista vaikutuksista ahdistukseen ja työkyvyn ylläpitoon.

Sosiaalivajetta on hoidettu myös kesätapahtumissa, missä ulkomusikaalisten tekijöiden korostuminen esimerkiksi konserttien kohdalla on kai tosiasia. Eräs muinainen koulukunta väittää, että fyysinen mielihyvä on korkein hyvä, jonka ihminen voi saavuttaa. Koska tulevaisuus on epävarma, pitää hankkia nautintoja aina silloin kun sitä on saavutettavissa.

Kesällä teatteri-, musiikki- ja lavatanssikulttuuri elävät kukoistuskauttaan. Väitetään, että 70 % musiikista kuullaan silmillä. Jos tämä pitää paikkansa, niin sen mukaan orkesteri voi soittaa lähes mitä ja miten vain, kunhan porukka ihmisinä miellyttää yleisöään. Esimerkiksi rockin puolella näin näyttäisi vahvasti olevan asianlaita. Lavatanssin puolella musiikki näyttelee vain tiettyä osaa illan karkeloissa.

Hienot muoti- ja tekstiililiikunnat tahtovat jäädä tilapäisiksi ja niiden harrastaminen sattumanvaraisiksi, mutta sosiaalitanssista on monelle tullut elämäntapa. Musiikki, liikunta ja sosiaalinen yhdessäolo kosketuksineen ovat mainioita tekijöitä hyvän elämänlaadun ylläpitämisessä. Kaikkia näitä voi hankkia erikseen ja hintahaitaria löytyy. Vanha ja hyväksi koettu konsti on hakeutua tanssilavalle. Nämä kaikki ovat siellä tarjolla samalla kertaa eikä hintakaan ole yleensä esteenä. Helsinkiä lukuun ottamatta nuoriso on taas löytänyt raittiit tanssilavat. Pääkaupungissa sosiaalitilaisuudella kun perinteisesti tarkoitetaan katjankittaamista.

Mieluisa musiikki edustaa ihmisen varhaisinta kommunikaatiota, se stimuloi koordinaation ja liikkeen ajoitukseen liittyviä aivoalueita, se on ahdistavia ja hämmentäviä tunteita purkava 'turvariepu'. Musiikkimakuun vaikuttaa merkittävästi se, millaiseen äänimaailmaan ihminen syntyy.

Musiikki herättää muistoja jopa vahvemmin kuin vanhat valokuvat, se panee panee mielemme kuvittelemaan liikettä eli hytkymään ja naputtamaan jalkaa tai sormea.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu