Suolaa, suolaa

Maailman terveysjärjestö WHO on antanut suosituksia suolan käytölle siten, että 5 grammaa ruokasuolaa vuorokaudessa on sopiva määrä. Jossakin näkee suosituksia, että 3 g/vrk olisi hyvä alaraja ja 6 g/vrk yläraja. Viitteitä on myös siitä, että korkeaa verenpainetta ei aiheuta yksin suola, vaan elinolojen kaupunkilaistuminen on myös yksi syy. Kaikessa syömisessä pitäisi harjoittaa kohtuutta. Suolan vähentäminen alentaa verenpainetta erityisesti yli 65-vuotiailla. Myös kalsiumilla on omat ylä- ja alarajansa.

New England Journal of Medicine lehdessä on artikkeleita (linkkejä lopussa) meneillään olevista laajoista suolan käytön tutkimuksista. Eräs havainto on, että natriumin (Na) ja kaliumin (K) suhde on merkittävä asia. Jos käyttää runsaasti suolaa, pitäisi kompensoida tätä syömällä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, joissa on paljon kaliumia. Kannattaa huomata, että ruokasuola sisältää  Na vain 40%.

Eräs argentiinalainen tutkijalääkäri antaa seuraavan suosituksen: jos syöt paljon suolaa – vähennä, jos syöt kohtuullisesti – jatka samalla tavalla, jos syöt vähän – lisää hieman suolan käyttöä. Täysi suolattomuus on myös vaarallista terveydelle, koska Na on tärkeä aine muun muassa hermojärjestelmälle, sydämelle ja munuaisille. Argentiinassa naiset syövät suolaa keskimäärin 9 g/vrk ja miehet 13 g/vrk. Vaikka vähennystä on ollut viime vuosina, ovat määrät vielä aivan liian suuret.

Linkkejä:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe1407695

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0907355

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1304127

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu