Suuri kahdeksikko

Lehmän maito, kananmuna, maapähkinä, kala, äyriäiset (kuten hummeri), soija, kuivat hedelmät (kuten pähkinät) ja vehnä ovat ruokia, joiden osuus allergioita aiheuttavista ruoka-aineista on 90 %. Nämä (8) ja ruuat, joissa näitä sisältäviä proteiineja on mukana, voivat aiheuttaa äkillisen allergiareaktion (anafylaksia), josta ääritapauksessa on seurauksena kuolema. Tavallisesti kuitenkin reaktiot ovat lieviä.

Arvioidaan, että 6 – 8 %:lla lapsista on ravintoallergioita ja aikuisilla 4 %:lla. Syyt ovat moninaiset lähtien geneettisistä ja ympäristötekijöistä. Allergikon immuunijärjestelmä tulkitsee tietyt ravintoproteiinit haitallisiksi, mikä vapauttaa kemiallisia vasta-aineita, nämä sitten laukaisevat allergiareaktion, joka voi ilmetä ihottumana, henkistysvaikeuksina, yskänä, ripulina, koliikkina, pahoinvointina,  kurkkukipuna ja muuna oireiluna.

Allergikon kannalta ei määrällä ole niin suurta merkitystä kuin sillä, että ravinnon mukana yleensä tulee näitä haitallisia proteiineja, jotka aiheuttavat haitallisia reaktioita käyttäjälle. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että ruokaselosteet ovat oikein ja riittävän täydellisiä.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu