Rumassakin repussa voi olla hyvät eväät
Lootus on yksi kauneimmista kukista, mitä maa päällään kantaa. Itse kasvi hyväksyy kasvualustakseen saastaisen mutalammikon. Myöskään orjantappuraa ei kasvina ainakaan kristillisissä piireissä arvosteta, mutta ruusunkukkaa kylläkin niin kauneuden kuin tuoksunsa vuoksi. Tangossa on samoja aineksia: vapautetut mustat orjat ja muu marginaaliväestö slummeissaan aloittivat tangon tanssimisen. Valkoisen miehen näkövinkkelistä katsoen oli vain "me" ja "muut". "Muista" ei puhuttu ja tango kuului alueeseen "muut".
Musiikki on eräs mystisimmistä ja voimakkaimmista asioista, mitä on olemassa. Sillä näyttää olevan valtava vaikutus ihmisen tunnetilaan. Näppäilemällä yhtä kitaran kieltä saa tämä aikaan sen, että myös lähikielet alkavat kuuluvasti värähtelemään. Musiikki saa sielun kellot soimaan ihmisen sisällä.
Sitten tullaan herkälle alueelle. Pitääkö hyvän tanssijan ymmärtää musiikkia ja tuntea jotain erityistä sisällään kun tanssimusiikki soi. Eikö riitä, että hän tekee vain hyvää jalkatyötä isorummun tahtiin. Esimerkiksi pitääkö hänen tanssia musiikkiin niin rytmisesti kuin melodisestikin. Monet asiat antavat viitteitä siitä, että mikä koreografia tahansa sopii mihin tahansa musiikkiin. Vähän kuin Berliinin Hause der Sinnessä, jossa voi soittaa mitä vain, mutta kansa tanssii kaikki tangona. Eli onko se tanssijan kannalta nyt niin nokonuukaa, mitä orkesteri soittaa, kun voi tanssia mikä sillä hetkellä hyvältä tuntuu.
Tanssi luo erään sielun tilan. Kun tanssihulluus iskee hyökyaallon tavin, tulee ylitsepääsemätön tarve tanssia "oikein". Ihanteina ovat helposti mallit, jotka ovat peräisin "Tanssii Tähtien Kanssa" (TTK) tai vastaavan tapaisesta kilpatansseista. Sen vuoksi hakeudutaan helposti kilpatanssitaustaisen opettajan pakeille. Niin kauan asiat ovat kunnossa, kun pidetään selkeä hajurako kilpatanssin ja ruuhkatanssin välillä. Haluaisin muuten nähdä TTK kilpailut, jossa vähintään 20 paria on ahdettu alle 20 neliön tilaan.
Tanssi vaikuttaa sekä täysipainoisesti fyysisen, psyykkisen, tunteen ja henkisen tilan tasoon. Koska uskonto kilpailee samojen asioiden hallinnoimisesta, ovat korkeakristilliset tuominneet tanssin kilpailijanaan pannaan. Tanssi avaa ihmisen sisällä oven, joka johtaa tunteen ja sisäisen ajattelun positiivisempaan maailmaan luoden samalla ihmisten välillä kontakteja luonnostaan. Se vie mennessään ja vetoaa nautinnollisuudellaan sekä nostaa sielun askeleen tai pari ylemmäksi. Sylitanssi antaa mielikuvitukselle vapauden temmeltää intohimojen transsissa.
Monet ovat oikeutetusti sitä mieltä, ettei heille ole välttämätöntä tietää lavatanssista tai sen olemuksesta oikeastaan mitään. Heille riittävän kokemuksen tuo tanssi yksinkertaisin askelin ja kuvioin partnerista nauttien.
Ihana kirjoitus. Tanssi tekee kaikille hyvää, kunpa vain yhä useampi rohkenisi mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tangon taustaa – candombe
Satuin selaamaan vanhoja tarinoitani ja löysin sieltä linkin milongan historiaan. Milonga on tanssina tangon lähisukulainen ja myös merkityksessä ’tanssit’ (mennään tansseihin’). Linkin takaa löytyy hyviä klippejä milongasta ja yksi myös candombesta.
Milongan ja siten tangon syntyyn ovat vaikuttaneet monien kulttuurien tanssiperinne: Kuuban habanera, masurkka, polkka, Brasilian macumba, mutta ennen kaikkea Afrikan candombe ja payada.
Montevideon väestölaskennat mukaan (1812) Afrikan bantut koostuivat yli 450 etnisestä ryhmästä, 20 eri kielestä ja 70 eri murteesta. Candombe oli bantualueella yleissana rumpumusiikkiin perustuvasta tanssista. Näitä rumpuja sanottiin siellä tangoiksi. Myös avointa paikkaa, missä tanssittiin, sanottiin tangoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkö tanssia musiikin vai omaan tahtiin? No omaan tietysti, sillä mies vie ja nainen vikisee, orkesteri on vain vetonaula tulla tanssipaikalle.
Ei musiikkia voi syyttää jos mies vie huonosti, mutta sitä voi kehua, kun mies vie ihanasti.
Ilmoita asiaton viesti
>#3/AA: ”Pitääkö tanssia musiikin vai omaan tahtiin?”
Kuusi viikkoa sitten polkalla niksahti jalkapöytä, nyt kävimme kylkiluun kanssa ensi kertaa kokeilemassa, vaikka polkan ja jenkan jätin väliin. Kahvipöydässä eräs kukkakauppias kertoi Ragni Malmstenin vuosien takaiselta keikalta seuraavan tarinan:
Lavan reunalla notkui kaveri, joka koko ajan mankui, että soittakaa tangoa, soittakaa tangoa. Vihdoin sitten tuli tangon vuoro. Kaveri vain istui lavan reunalla, jolloin Ragni kysyi, mikset mene tanssimaan, kun kerran tulee tangoa. Tähän kaveri otsa rypyssä ja hartiat lysyssä: ”En mä voi, en osaa sanoja!”
*
Ai niin, viennistä minun piti kirjoittaa.
Miehen viennin salaisuus on siinä, että antaa naisen viedä ja yrittää seurata daamia niin kuin itse muka veisi. Tämä on opettanut Siperia eli kohta 50 vuoden yhtäjaksoinen avioura.
Ilmoita asiaton viesti
Kukin tanssii tyylillään, mikä sopii sinulle ei vättämättä toimi minulla.
Antaa naisen viedä, sehän on sama kuin tandempyörällä ajo takapolkimilta. Ei voi kuin polkea vauhtia, mutta suunnan määrää etummainen.
Parasta tanssissa on jos kumpikaan ei vie vaan antaa tunteen viedä.
Ilmoita asiaton viesti
>#5/AA: ”Parasta tanssissa..”
Varsinkin argentiinalaisen tangon puolelta löytyy noita jumalan innoittamia fanaatikkoja, joiden mielestä ainoa oikea tapa tanssia on se, mitä he ovat sattuneet opettelemaan. Tämä taitaa koskea vähän muitakin tanssilajeja. Oppiminen on sitten taas oma mesunsa.
No oli miten oli, muistaakseni itseään maan kylmimmäksi naiseksi tituleerannut daami totesi tanssityyleistä seuraavaan tapaan: ”Se on yks’ sun’ hailee mitä ja miten tanssitaan, kunhan Maijalla on hauskaa.”
(PS. ’Maan kylmin nainen’ taisi tulla siitä, että hän oli tuolloin maan suurimman kylmäkalusteita valmistavan yrityksen toimitusjohtajan sihteeri.)
Ilmoita asiaton viesti
Jos itsellä ja kumpanilla on hauskaa, miksi suorittaisikaan oikeampioppisia kuviokävelyn askeleita?
Olen katsonut joskus sivusta miten tuhannen monta tapaa on mennä ja sanoa sitä sitten tanssiksi itselleen. Joku humalainen nuori mies, joka ei ole koskaan selvinpäin edes ajatellut tanssivansa ajaa siellä samaa tehtävää kuin muutkin, vaikka laahustaa nostamatta jalkaansa kertaakaan lattiasta.
Ilmoita asiaton viesti
>#/AA: ”Joku humalainen nuori mies.. ”
Tanssiravintoloissa humalaista miestä pidetään kuin piispaa pappilassa. Hän on se, joka tekee talolle tilin. Tanssihullut ostavat illan mittaan ison kolpakon vettä ja lipaisevat sitä silloin tällöin kielellään. Talo sietää tanssijoita vain siksi, että ne vetävät maksajia taloon ainakin loppuillasta. Tämä on syy, miksi tanssimusiikki alkaa vasta klo 22 tai silleen.
Ciceron suuhun on pantu sanat: Kukaan ei tanssi selvänä, ellei ole ihan pöhkö. (Nemo saltat sobrius, nisi forte insanit.)
Ilmoita asiaton viesti