Rumassakin repussa voi olla hyvät eväät

Lootus on yksi kauneimmista kukista, mitä maa päällään kantaa. Itse kasvi hyväksyy kasvualustakseen saastaisen mutalammikon. Myöskään orjantappuraa ei kasvina ainakaan kristillisissä piireissä arvosteta, mutta ruusunkukkaa kylläkin niin kauneuden kuin tuoksunsa vuoksi. Tangossa on samoja aineksia: vapautetut mustat orjat ja muu marginaaliväestö slummeissaan aloittivat tangon tanssimisen. Valkoisen miehen näkövinkkelistä katsoen oli vain "me" ja "muut". "Muista" ei puhuttu ja tango kuului alueeseen "muut".

Musiikki on eräs mystisimmistä ja voimakkaimmista asioista, mitä on olemassa. Sillä näyttää olevan valtava vaikutus ihmisen tunnetilaan. Näppäilemällä yhtä kitaran kieltä saa tämä aikaan sen, että myös lähikielet alkavat kuuluvasti värähtelemään. Musiikki saa sielun kellot soimaan ihmisen sisällä.

Sitten tullaan herkälle alueelle. Pitääkö hyvän tanssijan ymmärtää musiikkia ja tuntea jotain erityistä sisällään kun tanssimusiikki soi. Eikö riitä, että hän tekee vain hyvää jalkatyötä isorummun tahtiin. Esimerkiksi pitääkö hänen tanssia musiikkiin niin rytmisesti kuin melodisestikin. Monet asiat antavat viitteitä siitä, että mikä koreografia tahansa sopii mihin tahansa musiikkiin. Vähän kuin Berliinin Hause der Sinnessä, jossa voi soittaa mitä vain, mutta kansa tanssii kaikki tangona. Eli onko se tanssijan kannalta nyt niin nokonuukaa, mitä orkesteri soittaa, kun voi tanssia mikä sillä hetkellä hyvältä tuntuu.

Tanssi luo erään sielun tilan. Kun tanssihulluus iskee hyökyaallon tavin, tulee ylitsepääsemätön tarve tanssia "oikein". Ihanteina ovat helposti mallit, jotka ovat peräisin "Tanssii Tähtien Kanssa" (TTK) tai vastaavan tapaisesta kilpatansseista. Sen vuoksi hakeudutaan helposti kilpatanssitaustaisen opettajan pakeille. Niin kauan asiat ovat kunnossa, kun pidetään selkeä hajurako kilpatanssin ja ruuhkatanssin välillä. Haluaisin muuten nähdä TTK kilpailut, jossa vähintään 20 paria on ahdettu alle 20 neliön tilaan.

Tanssi vaikuttaa sekä täysipainoisesti fyysisen, psyykkisen, tunteen ja henkisen tilan tasoon. Koska uskonto kilpailee samojen asioiden hallinnoimisesta, ovat korkeakristilliset tuominneet tanssin kilpailijanaan pannaan. Tanssi avaa ihmisen sisällä oven, joka johtaa tunteen ja sisäisen ajattelun positiivisempaan maailmaan luoden samalla ihmisten välillä kontakteja luonnostaan. Se vie mennessään ja vetoaa nautinnollisuudellaan sekä nostaa sielun askeleen tai pari ylemmäksi. Sylitanssi antaa mielikuvitukselle vapauden temmeltää intohimojen transsissa.

Monet ovat oikeutetusti sitä mieltä, ettei heille ole välttämätöntä tietää lavatanssista tai sen olemuksesta oikeastaan mitään. Heille riittävän kokemuksen tuo tanssi yksinkertaisin askelin ja kuvioin partnerista nauttien.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu