Empty nesters

Itse kunkin kohdalle vääjäämättä tulee aika, jolloin lapset lentävät pesästä. Pari kymmentä vuotta sitten olimme tilanteessa, jolloin jäimme huusholliimme kahden. Vapaa-aikaa ja haikeutta oli tavallista runsaammin ellei peräti turhan paljon. Ymmärsimme, että jotain piti tehdä muutakin kuin murjottaa toisillemme.

Muutamat ikäluokkamme tuttavistamme keskittyivät tuohon aikaan hyvään ruokaan ja palanpainikkeisiin. Hienoja asioita nekin, mutta nyt muutamilla elämän laatua alentavat varsinkin liikkumiseen liittyvät rajoitteet. Ihmismieli kun on sellainen, että tuo kalorien ja liikunnan tasapaino tahtoo lipsua ja jos jalka lipsuu, ortopedit hierovat käsiään. Olemme sen verran vaatimattomista oloista lähtöisin, ettemme ole oppineet arvostamaan yli kaiken hyviä ruokia, vaan meille on riittänyt, että sitä oli tarpeeksi. Se lienee yksi tekosyy, miksi ajauduimme 90-luvun alussa tanssilavoille. Nostalgia lienee ollut toinen.

Muutamat tavalliset tanssinopettajat osasivat sytyttää innon lavatanssiin ja pitää tulta yllä. Varmaan heiltä kuulimme tanssiuramme tulevaisuuden: aloittelijat toivovat osaavansa tanssia kuin keskitason tanssijat, keskitason tanssijat kuin huipputanssijat, huipputanssijat kuin ammattilaiset ja ammattilaiset yrittävät palata takaisin perusasioihin ja löytää tanssin palon. Tanssin ytimenä on askel, tauko ja musiikki. Kaikki muu on kakun koristelua. Koskaan emme ole kilpailleet, koskaan emme ole opettaneet, joten olemme edelleen siinä aloittelijoitten ja keskitason puolivälissä intoa puhkuen.

Kun katselee tanssia harrastaneita ja harrastavia ikäihmisiä, niin ei voi kun todeta, kuinka kaukana heistä niin fyysinen kuin henkinen vanhuus vielä on. Siksi aina on oikea aika hankkiutua (uudestaan) sellaisen sosiaalisen harrastuksen piiriin, missä samanaikaisesti sekä fyysisen, psyykkisen että musiikkiterapian keinot hyödynnetään tulevien vaivojen ennalta ehkäisemiseksi, jotta voi terveenä kuolla, jos sen aika joskus tulee.

Monissa maissa yhteiskunta kannustaa kovasti senioreita tanssimaan. Harrastusta tuetaan, koska sen avulla varsinkin ikäihmiset pidetään aktiivisina ja optimistisina. Tanssi kehittää koordinaatiota, ketteryyttä ja voimaa. Fyysisten terveydellisten seikkojen lisäksi tanssi on hauskaa ja iloisesta mielestä taas seuraa montaa hyvää asiaa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu