Tapa se!

Juttelin lauantaina (1.11.2014) espoolaisen tuttavani kanssa. Hän on innokas kulttuuri- ja kasvatusliikunnan kannattaja. Siinä tuli puheeksi myös jääkiekko ja sen käyttö nappuloiden kasvatuksessa. Se on tyypillistä tappelemaan opettamista, pahimpana esimerkkinä isä, joka rääkyy kaukalon laidalla jälkikasvulleen kannustusta: ”Tapa se!”

Ei myöskään voida pitää kovin urheilullisena sitä, että joukkueen johto määrää oman pelaajan pistämään vastapuolen huipun sairaalakuntoon. Vaikea tällaista on todistaa, mutta ei savua ilman tulta, kun kerran oikeudessa tällaisia asioita on puitu. En ihmettelisi, vaikka myös jalkapallossa olisi tällaista mentaliteettia, kun kerran raa'asta joukkuepelistä on kysymys.

Espoossa Matinkylän jäähallissa oli samana päivänä sattunut tuomarin pahoinpitely kiukustuneen isän toimesta. Kaikkea tällaista väkivaltatoimintaa ao. liitot pyrkivät vähättelemään kaikin keinoin ja toitottavat, että pohjimmiltaan ne ovat rehtiä ja reilua urheilutoimintaa ja nuorisokasvatusta. Antiikissa oltiin rehellisempiä, puhuttiin gladiaattoreista, jollainen ainakin yksi keisarikin oli.

Edellä kerrottu taas kerran puoltaa sitä, että tanssinopetus pitää saada koulujen liikuntaopetukseen jo ala-asteella. Se on luonnollisin liikuntamuoto kautta ihmisen historian. Lapset ovat vielä siinä vaiheessa, että he oppivat käyttäytymään luonnollisesti toisen sukupuolen läsnä ollessa. Kun sukupuoliasiat ovat heränneet, niin silloin saattaa helposti tulla möykkyjä ja ryppyjä kanssakäymiseen. Ne voivat ilmetä pelkoja, estoina ja jopa negatiivisina tunteina toista sukupuolta kohtaan.

Mikään muu liikuntalaji ei kasvata sosiaalisesti hyväksyttävää käytöstä niin paljon kuin tanssi. Kilpailuvietin suhteeton kasvattaminen ei välttämättä ole ihmiselle hyväksi. Jos kaikki henkiset ponnistukset satsataan toisen voittamiseen, niin ollaan hiukan harhassa. Jotenkin paineet pitää purkaa ja jotenkin pitää saada sosiaalisia kontakteja. Tanssilava on turvallisin kohtaamispaikka näille asioille.

Tanssi on harvinaisen monipuolinen laji, tarvittaessa hyvinkin rasittava. Siinä aivot joutuvat ponnistelemaan liikkeitä ohjatessaan musiikin tahtiin. Musiikki stimuloi tiettyjä aivoalueita. Omaksumis- ja keskittymiskyky kehittyy ja paranee.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu