Onko uskonto lumelääkettä

Plasebo saa aivoissa aikaan todellisia muutoksia ja aktivoi paljolti samoja neurokemiallisia prosesseja kuin oikeat lääkkeet. Neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karllson sanoo kuvantutkimusten osoittavan, että lumevaikutus on todellista ja että lumelääke käyttää eri väyliä sen mukaan mihin oireisiin sitä on annettu.

Alitajuntaa, toipumismekanismeja sekä niiden käynnistämistä ohjaa ihmisen odotukset. Luottamus hoitoon ja sen antajaan parantavat lumeen tehoa. Potilaan toivomusefektiä lisää niin rituaalit kuin vakaumus lääkärin pätevyydestä. Faktojen esittämistavalla on suuri merkitys. Potilaan toivoa on vahvistettava realistisissa puitteissa.

Edellä olevat kappaleet on lainattu harsien Anu Karuvuoren hienosta, 2-sivuisesta kirjoituksesta 5.11.2014 Hesarissa, B10-11. Se toi vahvan mielleyhtymän nykyiseen kristinuskoon. Onko uskonto lumelääkettä esimerkiksi masennukseen ja sen tuomiin sairauksiin. Ihmeparantamisella kaikissa uskonnoissa on ollut keskeinen asema.

Hyviä kokemuksia uskonnon parantavasta merkityksestä on alkoholismissa. Moni uskoon hurahtanut alkoholisti on päässyt viinasta eroon. Taisi olla Lenin, joka vertasi uskontoa kansan huumeeseen. Sen, katteettomien poliittisten lupausten ja votkan avulla yritettiin ja yritetään pitää kansan mielialaa sellaisella tasolla, ettei kapinamieli olisi päällimmäisenä. Onhan tietenkin erilaisilla liikuntamuodoilla ja homeopatialla mielenterveyttä parantavia piirteitä.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu