Onko uskonto lumelääkettä
Plasebo saa aivoissa aikaan todellisia muutoksia ja aktivoi paljolti samoja neurokemiallisia prosesseja kuin oikeat lääkkeet. Neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karllson sanoo kuvantutkimusten osoittavan, että lumevaikutus on todellista ja että lumelääke käyttää eri väyliä sen mukaan mihin oireisiin sitä on annettu.
Alitajuntaa, toipumismekanismeja sekä niiden käynnistämistä ohjaa ihmisen odotukset. Luottamus hoitoon ja sen antajaan parantavat lumeen tehoa. Potilaan toivomusefektiä lisää niin rituaalit kuin vakaumus lääkärin pätevyydestä. Faktojen esittämistavalla on suuri merkitys. Potilaan toivoa on vahvistettava realistisissa puitteissa.
Edellä olevat kappaleet on lainattu harsien Anu Karuvuoren hienosta, 2-sivuisesta kirjoituksesta 5.11.2014 Hesarissa, B10-11. Se toi vahvan mielleyhtymän nykyiseen kristinuskoon. Onko uskonto lumelääkettä esimerkiksi masennukseen ja sen tuomiin sairauksiin. Ihmeparantamisella kaikissa uskonnoissa on ollut keskeinen asema.
Hyviä kokemuksia uskonnon parantavasta merkityksestä on alkoholismissa. Moni uskoon hurahtanut alkoholisti on päässyt viinasta eroon. Taisi olla Lenin, joka vertasi uskontoa kansan huumeeseen. Sen, katteettomien poliittisten lupausten ja votkan avulla yritettiin ja yritetään pitää kansan mielialaa sellaisella tasolla, ettei kapinamieli olisi päällimmäisenä. Onhan tietenkin erilaisilla liikuntamuodoilla ja homeopatialla mielenterveyttä parantavia piirteitä.
Eihän uskonto ole lumetta, vaan totta sen kokevalle.
Ilmoita asiaton viesti
>#1/MS: ”Eihän uskonto ole lumetta, vaan totta sen kokevalle.”
Oikeastaan näin en tarkoittanutkaan, vaan että uskonto voi toimia lääkkeen tavoin, jos aivokuvausta näistä asioista voitasi tehdä.
Toivonkin, että joku osaava ajattelija ottaisi kopin ja miettisi julkisesti kuuluvatko lääkkeet, plasebot, uskonto jne. samaan koriin. Jos kuuluvat, niin moni raja-aita voi kaatua.
Ilmoita asiaton viesti
Lääke on lääke. Lumelääke toimii kuten usko.
Tuskin kuuluvat samaan koriin.
Ilmoita asiaton viesti
>#3/MS: ”Lääke on lääke ..”
Kyllä, kyllä,
mutta jos aivokuvauksessa näiden vaikutus näyttää samanlaiselta, niin miten tätä sitten tulkitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aivojen rakenteessa vai prosesseissa?
Aivojen toimintaahan muuttaa jokainen kokemus, myös uusia yhteyksiä avautuu ja sulkeutuu koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti