Maailman halvin vehnä

Elintarvikkeiden perusraaka-aineiden hinnat ovat varsin suhdanneherkkiä ja vaihtelut rajuja. Esimerkkinä olkoot vaikkapa vehnä, josta Avena (ent. valtion viljavarasto) maksoi viljelijälle joulukuun alussa 0,16 €/kg. Ranskalainen maanviljelijä sai siitä 0,21 €/kg, amerikkalainen 0,18 €/kg, uruguaylainen 0,17 €/kg ja argentiinalainen 0,07 €/kg (virallisen kurssin mukaan 0,11 €/kg).

Lokakuussa 2013 tilanne argentiinalaisen viljelijän kannalta oli valoisampi, sillä silloin vehnän huippunoteeraus oli 0,48 €/kg. Nyt tilanne marraskuussa oli toinen: vaikka Chicagon pörssissä vehnä nousi 8,5%, niin Argentiinassa se laski 13%.

USA:n asettamat pakotteet taitavat estää meitä lähettämästä viljalaivaa Argentiinaan, mutta kiinalaisia pakotteet eivät haittaa ja varmaan viljalaivat kaukoitään seilaavat ahkeraan tahtiin.

Minulla on hämärä mielikuva, että broilerin lihakilon tuottamiseen kuluu meillä rehuviljaa kilon verran ja energiaa (lämmitys ym.) vähän alle 1 kWh/kg. Jos kanat ruokittaisi argentiinalaisella vehnällä, niin vilja ynnä energia tekisivät yhteensä jotakuinkin noin 0,15€/kg. Mitä se broileri taas maksaakaan tarjouksissa?

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu