Tango turmelee sielun
Silloisen paavin läheinen käskyläinen, Venetsian kardinaali Cavallari, määräsi (1914) kaikkia kirkon paimenia eväämään synninpäästön niiltä, jotka ovat tanssineet tangoa ja jotka eivät pyhästi lupaa olla sitä tekemästä uudestaan. Nyt on sitten tultu siihen, mistä paluuta ei varmaan enää ole. Paavi Franciscus täytti tänään keskiviikkona 78 vuotta ja asiaa juhlittiin Pyhän Pietarin aukiolla pelkällä tangolla (puro tango, joka tarkoittaa myös jotain muuta kuin mitä suora käännös). Päivän nimi oli 2×4, mikä viittaa tangon musiikkikuvioon.
Suureen milongaan, tangotansseihin eli tässä tapauksessa paavin yleiseen vastaanottoon oli kokoontunut 13 000 uskovaisia. Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että 2×4-päivä oli historiallinen. Ensimmäistä kertaa kokoontujat tanssivat aukiolla tangoa. Musiikki koostui pääasiassa tangosta, mutta myös muutama milonga kuultiin. Paaville osoitetusta lahjatangosta piti huolen napolilaisen tanssiklubin 50-henkinen ryhmä.
Loppupuheessaan paavi mainitsi muun muassa, että tilaisuus näyttää tietä harmoniseen perhe-elämään ja rauhaan ihmisten kesken.
Nykyinen paavi pitää ottaa vakavasti, kun tulevia rauhannobeleita jaetaan. Myös Obaman ja Castron ilmoitus suhteiden solmimisesta oli ajoitettu sopivasti Franciscuksen syntymäpäiväksi.
Ilmoita asiaton viesti
>#1/J-PV: ”Nykyinen paavi pitää ottaa vakavasti, kun tulevia rauhannobeleita jaetaan..”
Olen aika paljon samaa mieltä. Hän on pitkästä aikaa paavi, joka niin ajatuksissa, sanoissa kuin teoissa ottaa maailmanrauhan ja pienen ihmisen huomioon. Hän ei patsastele koko ajan sellaisten asioiden parissa, jotka tavalliselle nykyihmiselle ovat täysin vieraita käsittää.
OFM, ”vähäisempien veljien sääntökunta” eli fransiskaanit eivät ehkä elä nykyisin apostolisessa köyhyydessä, mutta rahan hamuaminen kirkolle ei kuitenkaan ole päällimmäisenä. Kuten pohjoisamerikkalainen arkkipiispa Paul Marcinkus aikoinaan asian ilmaisi: ”Kirkkoa ei johdeta pelkällä avemarialla”.
Ilmoita asiaton viesti
Iivari Kainulainen Tanko (Tango) Laulu oli minulle uusi ja miellyttävä tuttavuus. Siinä oli paljon totuuksia ja ohjeita, joita kuitenkaan ei selvästikään ole tarkoin noudatettu.
Oikeastaan minulle oli yllätys, että vielä 1915 puhuttiin vain Ranskaa villitsevästä muodista eikä esimerkiksi Argentiinaan vihjaistu sanallakaan. Se kyllä pitää paikkansa, että juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa erityisesti Ranskassa oli tangovillitys kuumimmillaan. Sodan jälkeen tulivat myös foxtrotit ja muut kovasti esille varsinkin Lontoon suunnalta ja rapakon takaa.
Edit:
Puro Tango on esimerkiksi käsite, jolla tarkoitetaan muutakin kuin akrobaattista askeltamista. Se on enempi tunne-elämys kuin pelkkää taivutusta. Osvaldo Zotton isoveli, Miguel Ángel Zotto, joka taitaapi olla edesmennyttä pikkuveljeään kuuluisampi ainakin USA:ssa, esittää seuraavassa linkissä pelkistettyä argentiinalaista tangoa:
https://www.youtube.com/watch?v=sIrwEFXHu2k
Ilmoita asiaton viesti
Vietimme juuri Adventtia kirkossa, jossa Jeesus ratsastaa aasintammalla ja seuraajat kiittävät. Tämä aiheutti pahennusta, johon Jeesus sanoo:”Jos he eivät kiittäisi, niin kivetkin kiittäisivät.” Pyhästä Henhestä lähtevä kiitos on aiheuttanut sanan ”hihhulointi”, koska siinä menee malja yli.
Tässä Marko Ylipää on koonnut kiitoksen aiheita eri tilanteissa, hyppien ja tanssien Pyhässä Hengessä, ei lihassa.
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou…
Tässä runoilija kertoo kokemuksiaan parannuksen vaikutuksesta.
http://youtu.be/pxjpsY06itQ
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta kantavasta aasintammasta tuli mieleeni se, miksi sen hankintaa ei ole kovin syvällisesti selostettu sananselittäjien toimesta.
Jos oikein muistan, niin opetuslapset menivät tallille, ottivat aasin ja sanoivat, että Herra tarvitsee sitä. Nykyisen lainsäädännön mukaan puhuttaisi kulkuneuvon luvattomasta haltuunotosta, varastamisesta tai tilanteesta riipuen jopa ryöstämisestä. Onko tässä opetuslasten toiminnassa jokin syvällisempi ohje, vai mistä on kysymys?
Tanssin synnillisyyden korostaminen johtuu minun mielestäni pääosin siitä, etteivät ylensyötetyt vanhat paimenet jaksaneet karkeloida nuorempien tapaan, joten asia oli selitettävä synniksi. He eivät ilmeisesti tahallaan tee eroa esittävän tanssin ja sosiaalitanssin välillä. Ihmisen lisääntymisprosessin alkupäässä on vähän samaa analogiaa. Perillisen onnellinen isä usein mutisee, että alkuksihan siitä ei pitänyt tulla mitään.
_ _ _
Eräässä floridansuomalaisten kirkossa olen nähnyt esitettävän myös tanssia.
– – –
”parannus”: Tuo ruotsalaiseen kansansävelmään diakonissa Toini Hyvärisen tekemä hengellinen laulu on varsin satuttava.
Ilmoita asiaton viesti