Paavi suomi kuuriaa kirkon 15 sairaudesta

Joulunalusmessussaan, johon oli kokoontunut kuurian kardinaalit ja prelaatit, paavi Fanciscus arvosteli muun muassa Vatikaanin hallintoon pesiytynyttä keskinäistä kilpailua, juoruilua, väärien syytösten levittämistä ja taistelua hallintopaikoista. Messun jälkeen eräs osallistuja totesi, että oli joutunut jääkylmään suihkuun, jossa ruumiskin oli läsnä. Paavi asetti päätavoitteikseen kirkon keskushallinnon (kuurian) sekä sen muiden instituutioiden perinpohjaisen hengellisen puhdistamisen.

Kardinaalit kuuntelivat äimän käkenä, kun paavi lateli 'sairasluetteloa': henkinen Alzheimer, maallistuneisuus, pröystäily, itseriittoisuus, osallistuminen juoruiluun, oman kuolemattomuuden tunto, jne. Kuuria, joka ei harrasta itsekriittisyyttä, ei edes yritä parantaa sairauksiaan.

Paavi ei suoraan nimennyt pääsyylliseksi entistä valtiosihteeriä ja paavin pankin entistä päävahtia kardinaali Tarcisio Bertonea, mutta kuulijoille osoite oli selkeä. Hän kun ilmeisesti asuu yhdessä kolmen nunnan kanssa edelleen Pyhän Martan hotellin viereisessä San Carlon palatsissa, jonka ylimpään kerrokseen saatiin 700 neliömetrin parvekeasunnon saneeraustyöt juuri ennen pääsiäistä valmiiksi.

Osansa saivat myös ne, jotka uppoutuvat työhönsä uuvuksiin asti eivätkä riittävästi seuraa Jeesuksen arkisia jalanjälkiä. Paavin tarkka silmä oli havainnut myös latteaa tekopyhyyttä sekä hengistä tyhjyyttä, jota akateemisella oppineisuudella yritetään peittää. Byrokratia rajoittaa kosketusta reaalimaailmaan ja sielunpaimenen tehtävät syrjäytyvät.

Pientä yskintää aiheutti myös paavin viittaus vakavaan ja melankoliseen hautajaisilmeeseen, joka monesti on teatraalinen sekä osoittaa lähinnä steriiliä pessimismiä, kuin myös pelon ja epävarmuuden kylvämistä.

Tällaista tekstiä ei paavilta ole kuultu vuosikymmeniin, joten nähtäväksi jää, miten siihen suhtaudutaan.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu