UNESCO:n aineettomat aarteet

Ei kaikki kultaa mikä kiiltää eikä myöskään päinvastoin. Välimeren ruokavaliolla, kiinalaisella kirjoitusjärjestelmällä ja tangolla on paljon yhteistä. UNESCO suojelee näitä aineettomia kulttuuriperintöjä. Näitä aarteita ei voi säilöä museoihin tulevien sukupolvien ihailtaviksi. Jotta ne eivät häviäisi 'sukupuuttoon', vaan säilyisivät elävinä eivätkä häviäisi huomaamatta unohduksiin, on niiden eteen tehtävä muuta kuin taidemuseo.

En tiedä ovatko esimerkiksi maamme kansantanssit etsineet aineettomien aarteiden suojaa UNESCO:lta tai olisiko sille edes aihetta. Ehkä meidän on parempi keskittyä vain puolilahojen homerakennuksien suojelemiseen. Tulee mieleeni 'Silmun' tapaus. Byrokraatit suuressa viisaudessaan kaatoivat tämän tavallisen kansan kulttuurille tarkoitetun hankkeen. Siellä olisi pystytty ylläpitämään alemman kansanluokan tanssiperinnettä.

Sukupolven tehtävä on välittää edeltävien sukupolvien traditiot, ilmaisut, rituaalit, juhlallisuudet, tekniikat, käsityöt jne. tuleville sukupolville. Erilaisten vähemmistöjen kulttuuriperinteen säilyminen on varsin haasteellista, kun se ei ole helppoa suuremmankaan kansan kohdalla. Esimerkkinä tästä on kansallisten kielten jääminen jonkin valtakielen alle.

Oman kulttuurinsa avulla ihminen heijastaa oma ihmisyyttään, järkevyyttään, kriittisyyttään ja eettistä käyttäytymistään. Esimerkiksi UNESCOn suojelua nauttii muun muassa Espanjan Pamplonassa Navarran suojeluspyhimyksen, San Fermínin, muistoksi vuosittain järjestettävä festivaali, jonka tunnetuin tapahtuma on härkäjuoksu. Kansanjuhlana se on erittäin hyvin kaupallistettu, mikä ei suinkaan ole aineettoman aarteen edellytys, pikemminkin päinvastoin.

Immateriaalisen kulttuuriperinnön tulee olla vahvasti luonteeltaan identiteetin symboli, jotta UNESCO hyväksyy sen aarteekseen. Uruguayssa yksi sellainen on candombe, joka on afrikkalaisten orjien mukanaan tuoma tanssi. Voi hyvällä syyllä sanoa, että tangossa on paljon sen aineksia. Kaukaisempaa päätä edustaa puolestaan Mongolian jousiammunta.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu