Uskonvainot nykyaikana

Minulla on ollut se vakaa käsitys, että kristilliset uskonnot ovat nykyään niin suvaitsevaisia, etteivät niiden harjoittajat kohdista uskonnollista vainoa muita kohtaan. Afrikkalaisperäiset uskonnot ovat kuitenkin nykyisin katolisten, kristittyjen evankelisten vainon kohteena Brasiliassa, väittää The Washington Post. Muun muassa näiden 'rukoushuoneita' on poltettu.

Candomblé (uruguaylaisittain candombe) on näistä animistisista uskonnoista suurin kannattajakunnaltaan. Uskonnolliseen seremoniaan liittyy keskeisesti rummut, laulu ja tanssi. Artikkelissa haastateltiin Rio de Janeiron lähettyvillä olevan syrjäisen asuinalueen candomblé paikan järjestyksen valvojaa, joka myös osallistui hartaustilaisuuteen ja tuli jäähdyttelemään pihalle hikisenä, värisevänä ja iloa pursuen. Muutaman sanan vaihdettuaan ryntäsi takaisin sisään ja hihkaisi mennessään: 'En muista mitään, se on eri maailma!'

Muutamia lausahduksia, pyhimysten isältä / äidiltä (mies-/naispappi): – Candomblé on niin kaunis uskonto kuin vain olla voi.  – Palvelemme luontoa.  – Meistä on kaikenlaisia ennakkoluuloja.  – Candomblé tyydyttää minun uskonnolliset tarpeeni (verkostomarkkinoija).

Väestölaskennan (2010) mukaan brasilialaisista 43% on sekarotuisia, 8% mustia ja 48% valkoisia. Valkoisten käsissä kokonaan on niin media kuin politiikka. Tämä osaltaan selittää sen, ettei väkivaltaisuuksia candomblén harjoittajia kohtaan edes tutkita, vaan heistä itsestään tehdään syyllisiä. He eivät myöskään ymmärrä, missä kohtaa raamattua käsketään vainoamaan toisuskovaisia.

Mielenkiintoa tätä uskontoa kohtaan luo myös se, että Brasilian eteläpuolella candombe ymmärretään paitsi uskonnoksi, myös tangon alkulähteeksi.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu