Tupakka tappaa enemmän kuin uskotaan

Amerikkalainen onkologiaa eli syöpäsairauksia käsittelevä tutkimus väittää, että tupakointi lisää riskiä kuolla erilaisiin sairauksiin mutta varsinkin prostata- ja rintasyöpään sekä diabetekseen. New England Journal of Medicine lehdessä julkaistussa artikkeli on listattu 21 sairautta, jotka liittyvät läheisesti savukkeiden polttajiin. Näistä 12 oli eri tyyppistä syöpää ja muut verisuoni- ja aivosairauksia.

Tutkimuksessa oli analysoitu lähes miljoonaa ihmistä 11 vuoden ajan. Tutkijat olivat huomanneet myös, että munuaisten vajatoiminnasta ja ruuansulatushäiriöistä johtuen tupakoitsijoiden kuolleisuus oli suurempi kuin tupakoimattomien. Artikkelin mukaan USA:ssa 120 000:sta kuolemantapauksesta 60 000 johtui tupakoinnista ja vuosittain 480 000:een kuolemaan keuhkosyöpään, sydän- ja verisuoni- sekä muihin tauteihin liittyi tupakointi.

Asiantuntijoiden mukaan tutkimus osoittaa, että tupakoinnin osuus kuolleisuuteen on merkittävästi suurempi kuin tähän asti on arvioitu. Tupakoitsijoiden keski-ikä on 10 vuotta pienempi kuin tupakoimattomien, joten tupakka on valtava yhteiskunnallinen rasite.

Tutkimuksen tieteellisestä puolesta vastasivat lähinnä Harvardin lääketieteellinen yliopisto sekä Seattlen Fred Hutchinsonin syöpätutkimuslaitos. Tutkittavista 421 378 oli miehiä ja 532 651 naisia, kaikki olivat yli 55-v.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu